Laddar annons
Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux till lamm
13 May, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux till lamm

GRILLA LAMMRACKS. Under sommaren, när grillen står framme, är lammracks populära och ett omtyckt recept är marinerade lammracks. Vinet lyfter maträtten, det är rött och av hög kvalitet som i denna festliga Châteauneuf-du-Pape från Domaine Les Cailloux.

Egendomen Domaine Les Cailloux har passande nog namn efter de ganska stora, runda och berömda stenarna, les cailloux, som täcker en stor del av marken i Châteauneuf-du-Pape.

Dessutom kan egendomen stoltsera med de äldsta vinstockarna i appellationen varav de äldsta är över 120 år gamla. Traditionen att tillverka vin är lång hos familjen Brunel som innan de startade vinodling bedrev jordbruk i området.  De ska ha startat med det redan på 1700-talet. André Brunel sköter vingården och han är tredje generation vinmakare men han håller just nu på att fasa ut sig själv till förmån för sonen, Fabrice, som ska ta över.

Om egendomen

Domaine Les Cailloux äger 21 hektar vingårdar i Châteauneuf-du-Pape varav merparten, 19 hektar, är för rött vin. Den viktigaste druvan är grenache som står för 70% av odlingarna varav några är egendomens och distriktets äldsta vinstockar. Jordmånen på egendomen är blandad lerjord, kalksten, berg, grus och sand och de bästa lägena ligger i närheten av Mont-Redon. Egendomen är inte EKO-certifierad men odlingarna drivs, sedan många år, som hållbart jordbruk.

Hur tillverkas vinet

Över åren har druvsammansättningen i husets Châteauneuf-du-Pape kommit att innehålla allt mer mourvèdre. Runt 70% av de skördade druvorna avstjälkas (stjälkar kan bidra med mer tannin och kärvhet) och efter alkoholjäsningen sparas grenache- och mourvèdre-vinerna på cementtank medan syrah lagras på 1-3 år gamla ekfat. Vanligtvis sker lagring mellan 15-20 månader.

Huset tillverkar cirka 40 000 flaskor av Châteauneuf-du-Pape varje år. De bästa årgångarna under senare år är 2017, 2016, 2015, 2012 och 2010. Den första årgången som tillverkades var 1950 och då lät man vinet vara hela 4 år på fat innan buteljering.

Vad passar till Les Cailloux

Få råvaror passar lika bra till vin som "lamm" men kanske extra bra passar ett vin av bra kvalitet, exempelvis som Les Cailloux 2015. Vinet är gott att dricka redan nu vilket kanske inte är det mest vanliga för vin från distriktet.

OBS: Du kan klicka på länken i namnet. Vinet är listat i ordinarie sortiment och kan beställas till alla butiker!

Vin till marinerade lammracks

1. Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux 2015 (79121)

Domaine Les Cailloux, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 299 kr
Druvor: 65% grenache, 20% mourvèdre, 15% syrah.
Fyllig, mörk-fruktig och tydligt bärig av mogna skogsbär som hallon och björnbär med inslag av peppriga kryddor, parfymerade noter av Medelhavsörter, lakrits och fat samt balanserade tanniner. Fin eftersmak.
Betyg: 4

Tips: Servera vinet vid en temperatur mellan 15-16 grader, källarsvalt, för att lyfta den härliga spänsten och balanserade fruktsyran. Rätt serveringstemperatur kan vara bra att tänka på speciellt när sommarkvällen är varm!

Recept | Marinerade lammracks, 4 portioner

Lammracks, 200-250 g per portion

Marinad
2 vitlök, finhacka
0,5 dl vit balsamvinäger
2 dl olivolja
2 kvistar rosmarin
1/3 kruka timjan

Gör så här:
Blanda ingredienser i en skål. Lägg ned köttet och lägg allt i en plastpåse, i kylen några timmar.

Servera med stuvade kantareller, grillad potatis och paprika för färg.

Gör så här, stuvade kantareller
1 stor näve torkade kantareller, låt ligga 15 min i vatten
3 dl grädde
1 svampbuljongtärning

Koka först bort vattnet, tillsätt sedan grädden och buljongen. Låt småkoka, på mycket svag värme, under 30 min till 1 timme. Salt och peppar efter tycke och smak.