Laddar annons
Vintips ur beställningssortimentet - budgetvin
6 Sep, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vintips ur beställningssortimentet - budgetvin

BS. Står för beställningssortimentet, bland initierade. Eller bättre, Systembolagets beställningssortiment, som för övrigt är en grupp drycker som bokstavligen svämmar över alla breddar.

Beställningssortimentet är faktiskt flera gånger större än det ordinarie utbudet på Systembolaget. Det är givetvis helt OK, så länge man som konsument är med på att dessa drycker inte är kontrollerade eller köpta av Systembolaget. Och det är verkligen inte lätt att navigera bland alla produkter. Å andra sidan, för alla som söker något speciellt lär hitta det i BS.

Denna vecka har jag valt att plocka ut några av de bästa, bland billiga beställningsviner. Provningen av vinerna här på förslag gjordes den 30 augusti 2017.

Bilden ovan är från Barcelona. Som i nästan alla barer serveras trevliga tapas, småplock att njuta av tillsammans med drycken. Gott! Kolla in Fredagskockens tapasrecept!

Vita vintips ur beställningssortimentet  | Budget

1. Campos de Luz 2016 (78099)
Vinergia, Cariñena Spanien, 59 kr

Fruktigt och örtsmakande vin med trevlig fruktighet. Lättsamt och busenkelt men fungerar hursomhelst, lite nu och då. Ett husvin!
Betyg: 3+

Mer: Vinergia samarbetar för goda viner

2. Côtes du Rhône Reserve Blanc 2016 (76602)
Pellerin, Rhonedalen Frankrike, 79 kr

Gul frukt, smak av vanilj och örter. Lättsamt med blyga ursprungskänningar - örtiga smaken tänker jag på framförallt. Passar både ljus kött och fiskrätt som stekts eller grillats. Bäst funkar vinet nog framför TVn till dillchips!
Betyg: 3

Rosévintips ur beställningssortimentet  | Budget

3. Charlotte Perrelli Mil & Uma Noites (76866)
Sigva partner AB, Tejo Portugal, 69 kr

Bärigt vin med söt hallongenerös smak och trevliga bubblor. God för många när anledningen till skål är annan än vinet i fråga. Kyl vinet väl.
Kändisvin som uppfyller baskrav.
Betyg: 3

4. Conde de Valdemar Rosé 2016 (79417)
Bodega Valdemar, Rioja Spanien, 82 kr

Nåväl, säsongen må gå mot sitt slut men en bärig rosé är aldrig fel, för alla som gillar just det, bärsmak med viss sötma.
Vinet är okomplicerat, har en härlig rosa färg och tydlig smak av soliga jordgubbar. Passar när man ska fånga dagen, och höstsolen på balkongen.
Betyg: 3

Röda vintips ur beställningssortimentet  | Budget

5. Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2015 (2568)
Fiuza & Bright, Tejo Portugal, 59 kr

Fruktig, örtig doft. Smaken är medelfyllig, fruktig och bärig, med hallontoner och en örtig twist och bra, friskfruktig längd. Mycket vin för pengarna, och som bäst till något ätbart.
Betyg: 3+

6. Campos de Luz Garnacha (72915)
Bodega Esteban Martin, 169 kr för 3 L box

Syrligt, friskfruktig doft. Lätt/medelfyllig smak med drag av bär. Mjuk och lättdrucket rött vin. Vill påstå att just det här vinet kan passa för "alla" som egentligen inte, eller sällan, dricker vin.
Betyg: 3+