VIN och MATTIPS. En lyckad svamptur kan leda till en god, gratinerad svampmacka. Köper du svamp är champinjon och portabello bra val. Vinet till är rött eller vitt. Öl smakar också förträffligt bra, speciellt Kallholmens ljusa lager.
Guldkant en vanlig kväll är den här goda svampmackan. Bäst är receptet med den stora portabellosvampen, näst bäst är champinjon. Jag har provat med en näve kantareller (per macka) och det smakade inte heller fel.
Recept | Gratinerad svampmacka med örter och Västerbottensost | 4 portioner
100 g smakrik ost, gärna Västerbottensost
1 vitlöksklyfta
4 portabellosvampar, champinjoner i lämpligt antal eller blandad svamp du plockat
1 tsk flingsalt
2 msk hackad färsk bladpersilja
1 msk hackad färsk timjan
4 msk olivolja
4 skivor ljust surdegsbröd
4 tsk dijonsenap
blandad sallad, exempelvis krispig, roman eller huvudsallad
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader
- Riv osten grovt på rivjärn. Skala och hacka vitlöken.
- Lägg svamparna med hatten nedåt på en plåt. Strö över salt, örter och vitlök. Ringal över olivolja. Baka mitt i ugnen cirka 15 minuter.
- Vrid ugnsvredet till övervärme, ta ut svamparna ur ugnen.
- Pensla bröden med olivolja.
- Strö ost över svamparna och gratinera dem i ytterligare cirka 10 minuter. Lägg ut bröden på plåten och rosta dem samtidigt.
- Bred dijonsenap på bröden och lägg på några sallatsblad. Dela svamparna och lägg två halvor ovanpå salladen.
- Servera direkt.
Öl till gratinerad svampmacka
Kallholmen Levande Lager (1005), Skellefteå Bryggeri AB, 17:90 kr för 330 ml.
Nyhet på Systembolaget sept. 2017
Läs gärna artikeln från Vinbankens besök till Kallholmen och Skellefteå Bryggeri AB (våren 2014) eller senaste artikeln, Skellefteå bryggeri äger Kallholmen levande lager
Vin till gratinerad svampmacka
Ruppertsberger Imperial Pinot Noir 2016 (2974)
Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz Tyskland, 79 kr
Druvor: Pinot noir
Smak: Lätt/medelfyllig. Fruktig och bärig smak av körsbär, liten bärssötma, smak av örter och kryddor.
Omdöme: Trevlig, lättdrucken.
Sockerhalt: 3 g/L
Betyg: 4-
Pioneer Block 10 Twin Hills Pinot Noir 2015 (92333)
Saint Clair Family Estate, Omaka Valley Nya Zeeland, 150 kr
Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Kryddig bärig smak, balanserad syra med tydlig vinbärsinslag och röda toner, lätt örtig, aningen viol. Kärnig. Fat i eftersmaken.
Omdöme: Frisk, spänstig rödfruktig. God nu.
Betyg: 3+
För vita vinförslag: se listan över: Topp 10 | Chardonnayvin
Bild och recept: Mat som gör gott av Tareq Taylor, Bonnier Fakta