Laddar annons
31 Oct, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinvärldens bästa syrahviner är från Côte-Rôtie


Han har kallats Rhônedalens kejsare, Marcel Guigal. Han har också tillskrivits äran av att ha lyft fram Rhônedalen och dess viner till den självklara topposition som de har i vinvärlden. Etienne Guigal startade firman 1946. Idag drivs huset av son och sonson, Marcel och Philippe Guigal. Senast provade är bland andra, toppvinerna Côte-Rôtie La Mouline 2006, Côte-Rôtie La Turque 2006 och Côte-Rôtie La Landonne 2006.

Vinerna släpps på Systembolaget den 1 november, i begränsat antal.

Côtes du Rhône Blanc 2009 (82884), 115 kronor
Ljusgul. Örtig, stor och aromatisk. Medel/fyllig. Fruktig, mogen smak av vita persikor och gråpäron, örter och lätt kryddig. I eftersmaken finns en lätt fetma. Bra vin.
Betyg: 4

La Doriane Condrieu 2008 (EG1101), 649 kronor
Gul. Stor, aromatisk och lätt parfymerad doft. Torr, fyllig och fet smak av gul mogen frukt, örter och kryddor. Rökig eftersmak. Läcker!
Betyg:4+

Hermitage Blanc Ex Voto 2006 (EG2401), 1 285 kronor
Gyllengul färg. Stor doft av fat och kryddor (vore det inte så att jag såg färgen var slutsatsen garanterat ett rött vin). Torr, fyllig tät smak som samtidigt är fet, kryddig, rostad med smak av gul frukt, persika och fat. Lång, komplex eftersmak. Unikt vin utan andra jämförelser!
Betyg: 5+

Saint-Joseph Vignes de l´Hospice 2007 (94532), 649 kronor, 48 fl.
Blåröd. Röd fruk, bärig och aningen sluten. Medelfyllig, stram röd frukt. Kryddiga undernoter. Bärig och elegant.
Betyg: 4

Château d´Ampuis 2006 (94631), 995 kronor, 132 fl.
Röd. Kryddig, ungt och sluten doft med inslag av mineral. Fyllig mörk frukt, plommon, kryddig, fat, örter med bra syra. Elegant och lätt stil. Upplever vid detta provningstillfälle vinet som elegantare och lättare än tidigare år.
Betyg: 4+

Côte-Rôtie La Mouline 2006 (94517), 2 195 kronor, 60 fl.
Rödblå. Mineralosig doft, stor! Fyllig, mörk frukt, kryddor och örter, inslag av fat. Bra syra. Balanserad. Läcker! Vinet är elegant, samtidigt kompakt.
Betyg: 5+

Côte-Rôtie La Turque 2006 (94518), 2 195 kronor, 60 fl.
Rödblå. Sluten doft aningen bärig. Fyllig mörk frukt, lätt parfymerad, smak av läder, fat, bär. Bra syra, unga tanniner, markerade fat. Toppvin,mycket ungt.
Jag upplevde vinet som slutet men jag vet att mina skickliga medprovare inte var av samma åsikt.
Betyg: 4+

Côte-Rôtie La Landonne 2006 (94519), 2 195 kronor, 60 fl.
Blåröd. Doft av mynta, söt frukt. Fyllig, rik och brutalt ung fruktsmak, markerade tanniner, bra syra. Kryddiga smaknoter med inslag av vanilj och mynta. Balanserad i sin storstora smak. Ung med lätta drag av en moderna personlighet.
Betyg: 5

Mer om Guigal i text som är hämtad från importören Vingruppen.
1961 fick den då 17-årige sonen, Marcel, ta över ansvaret för företaget då pappan blev sjuk. Idag har företaget utvecklats till att bli ett av Rhônedalens största och mest tongivande. Sedan ett par år delar Marcel jobbet som vinmakare med sonen Philippe, som numera leder företaget.

Marcel Guigals framgångar är ingen lotterivinst. Den har sin grund i hårt arbete, stark egen vilja och uppfinningsrikedom samt en enastående skicklighet i att tillverka vin. Guigal producerar en tredjedel av allt vin från appellationen Côte-Rôtie! Man har egna vingårdar i Rhônedalens alla appellationer utom Châteauneuf-du-Pape, vilket inte hindrar att Guigals Châteauneuf anses ge extremt hög kvalitet för sitt pris. Det är de tre vingårdsvinerna från Côte-Rôtie, La Mouline, La Turque och La Landonne, som garanterat Guigal en plats i världseliten. Vingårdarna är inte stora. La Landonne är två hektar, de andra ett hektar vardera. Det kan jämföras med storleken på Guigals fatlagringskällare. Bara den är ett hektar stor!

Fler 100-poängare än någon annan!
Det är faktiskt så att Marcel Guigal under 1990-talet ensam producerade fler viner som fått 100 poäng av Robert Parker än samtliga producenter i Bordeaux lyckades åstadkomma. Det är en bedrift som ingen enskild vinmakare i världen kommit i närheten av.