VITA VINER MED PARFYMERAD SMAK. Bra vin till ost får gärna ha en lätt sötma eller varför inte kryddig smak. Blommiga eller parfymerade smak- och doftnoter förknippas ofta med druvsorterna viognier och gewürztraminer.
Veckans två vita viner serverar ni med fördel till kittostar eller till rätter med tropiska smaker alternativt heta smakdrag.
Veckans röda är modellviner för fredag, passar till chips med häng i soffan eller för lördag när ni tar tag i "middagsbestyren" och kanske ti och med bjuder in vänner för gemensam matlagning. Till vin nummer fyra på listan kan ni gärna servera viltkött, ett perfekt lördagsvin med andra ord!
Vitt vin - upp till 90 kr
1. Domaine Bousquet Viognier 2013 (6013), Domaine Bousquet, Mendoza Argentina, 89 kr
Druvor: 85% viognier och 15% chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Blommig, lite kryddig, tydligt örtig, gul frukt.
Omdöme: Fräck, druvtypisk
+
Passar till
Servera som välkomstdryck eller aperitif, väl kyld.
Vitt vin - upp till 170 kr
2. Gewurztraminer Réserve Hennÿ 2014 (2176), Preiss-Hennÿ, Alsace Frankrike, 119 kr
Druvor: Gewurztraminer
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av gula äpplen, litchi, aprikos med inslag av örter, kryddor och en lätt parfymerad ton i eftersmaken. Bra längd.
Omdöme: God, balanserad och läcker.
+
Passar till
Toppvin till kittost, prova också till vit fågelrätt som kalkon med stuffing.
Rött vin - upp till 90 kr
3. Palazzo Mio Rosso 2015 (2009), Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 59 kr
Druvor: Primitivo, montepulciano, sangiovese, cabernet sauvignon och merlot
Smak:Ärligt, enkelt vardagsvin med medelfylligt, mörkbäriga drag, lätt smak av vanilj och kärniga örter.
+
Passar till
För enkla tillfällen eller som ett glas vin till fredagsmys eller en mörk chokladbit.
Rött vin - upp till 170 kr
4. Il Falcone Rieserva 2010 (2335), Rivera, Castel del Monte Italien, 129 kr
Druvor: 70% nero di troia och 30% montepulciano
Smak: Fyllig, mörkfruktig smak med kärnig stramhet, inslag av fikon, torkade körsbär, fat och örter. Lätt parfymerad, nyanserad och utvecklad lång smak.
+
Passar till
Här är vinet för finare middagen, till kött eller mustig bönrätt. Passar också utmärkt till vilträtter. Trots vinets strama tanniner och mörka frukt vill jag inte rekommendera er att lagra/spara vinet. Det har redan de lätt torkade dragen som visar upp ett vin i utvecklad fas. Druva och ursprung bidrar också till "stil".
Fler vintips: Tidigare vinköplistor
Vin till ost och mer om ost
https://vinbanken.se/2015/12/15/vin-till-ost-ostar-delas-in-i-sex-ostfamiljer/
Vinköplistan
Fyra nya vinförslag/vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 90 kr och lördag- eller kalla det festvinet håller högre klass och kan kosta 170 kronor. Bra viner, goda tips i kombination med matförslag för dig när du står rådvill på Systembolaget!