Laddar annons
19 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Morotssoppa | passar ett glas prosecco

MOROTSSOPPA. Morot gillar mandel, och tvärtom. Prova den här goda soppan som du med fördel lagar en stor sats av och värma och portionera upp när det passar. Soppan är vardagslyx på egen hand eller uppgraderad 2.0 med ett glas vitt vin, gärna bubblande.

Smakerna i den här soppan är milda och bygger på en finstämd sötma av moroten. Inslaget av mandlar passar lika bra till morot som att karaktären går att plocka upp i många vita viner, exempelvis av chardonnaydruvan som fått jäsa på sin fällning, mognat på fat under en kortare tid eller varför inte lyxa till det med en blanc de blancs champagne.

Men det finns också många andra vinval. Smakbryggan till vinet utgår (för mig) från mandelinslaget i rätten, den lilla knivsudden sötma och soppans konsistensen som är medium strävande till det eleganta. Morötter är suveränt bra i vardagsrätter och med det i åtanke väljer jag ett enklare bubblande vin som en prosecco.

Vinet

Mauro Prosecco Brut (7507), Oenoforos S A, Venetien Italien, 94 kr

Alkoholhalt: 12%
Druvor: Glera
Smak: Tydlig doft av gul frukt, smaken är halvtorr av gula päron och äpplen med drag av persika och mogen citrus. Aromatisk, mogen eftersmak. Bred aromatisk stil.
Omdöme: Denna prosecco är mer yppig i stilen och gör sig därför bra till mat.
Betyg: 3+

 

Recept | Morots- och mandelsoppa | 4-6 portioner

2 tsk olivolja
1 finhackad gul lök
1 tunt skivad purjolök
500 g fint skivade morötter
1,5 L vatten
50 g mjuka vita brödtärningar
200 g malda mandlar
1 msk nypressad citron eller efter smak
salt och peppar
klippt gräslök till garnering

Gör så här

  • Hetta upp oljan i en stor kastrull på medelvarm platta och lägg i lök och purjolök. Lägg på lock och fräs den i omkring 3 minuter tills löken mjuknar. Låt den inte få färg och rör om då och då..

  • Tillsätt morötter och vatten och krydda med lite salt och peppar. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda delvis övertäckt i omkring 45 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

  • Blötlägg brödsmulorna i vatten i 2-3 minuter, låt dem rinna av i en sil och pressa ur resten av vattnet.
    Lägg mandlarna och brödsmulorna i en mixer eller matberedare tillsammans med en skopa av morotsvattnet och mixa alltsammans till en jämn massa.

  • Placera soppgrönsakerna och resten av kokspadet i mixern eller matberedaren. Mixa till en slät puré, eventuellt i omgångar. (Med matberedare; sila av kokspadet och spara det. Kör soppans fasta ingredienser med lite av vätskan och blanda sedan purén med det sparade kokspadet).

  • Häll tillbaka soppan i kastrullen och låt sjuda på svag värme tills den är riktigt varm. Rör om då och då. Smaksätt med pressad citron, salt och peppar. Häll soppan i varma sopptallrikar, garnera med gräslök och servera.

Måndagsmatchen

Måndagsmatchen - Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Följ länken för fler förslag på goda mat och vintips!

Läs mer

https://vinbanken.se/2016/07/17/prosecco-topp-10-vin/

Nytt recept morotsoppa

https://vinbanken.se/2016/09/26/morotssoppa-indonesisk-smak-passar-aromatiskt-vitt-vin/