Laddar annons
Vit Bordeaux | Château Rochemorin, Cruzeau och Coucheroy
13 Sep, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vit Bordeaux | Château Rochemorin, Cruzeau och Coucheroy

VIT BORDEAUX. För många är vita bordeauxviner inte lika kända som de röda vinerna. Givet att man inte inkluderar de söta, vita vinerna från Sauternes eller liknande från dess närmaste kommuner. André Lurton älskar vita bordeauxviner, och såklart gärna från området Pessac-Leognan.

Appellation Pessac-Leognan är ett vinområde med egen beteckning, så kallad AOP, som innebär avgränsad ursprungsbeteckning. Helt nyligen firades appellationens 30 årsjubileum och det var ingen mindre än André Lurton som drev på så att den slutligen fick sin upphöjda status. Lurton äger, via Vignobles André Lurton,  slotten Château Couhins-Lurton, Château Cruzeau, Château La Louvière och Château de Rochmorin som alla ligger i Pessac-Leognan.

Vinbanken fick tillfälle att prova vinerna nedan, vilket visade sig vara ett sant nöje. Av flera anledningar. Först kan vi konstatera att vit Bordeaux som vinerna nedan är utmärkta lagringsviner. Fascinerande att smaka är den mognadsutveckling som visar sig som mer av gul frukt med knapp tendens till den torkade frukten, som russin och torkade aprikoser vilket man annars hittar ganska snart i vin som är 10 år eller mer.

Läcker var speciellt syran, som smakade hur bra som helst och var förvånande nära i smak mellan yngre-kontra mer mogna vinerna. Dessutom var de rostade faten, som i Château Rochmorin nästan är löjligt tydlig, inte bara bombastisk men också - fräck och läcker. Frukten i vinerna pallar trycket med andra ord!

En annan notering jag har är att hur kul är det inte att prova sauvignon blanc, från ett ursprung som kanske räknas som "role-model", i tider när den friska flädersmakande citrussyrliga druvan blir alltmer populär. Dessutom, med så rejäla skopor fat att man nästan dånar - och ändå är balansen så där mitt i prick. Bra helt enkelt.

Kul provning!

Tänk på att inte servera vinerna för kalla. Förslag - ta ut dem ur kylen en halvtimme innan servering.

Läs mer: Appellation Pessac-Leognan med André Lurton

Provning av vit Bordeaux med André Lurton

1. Château Coucheroy 2013 (4136)
Pessac-Léognan Frankrike, 129 kr

Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medel/fyllig, grönfruktig smak av äpplen, krusbär, vinbär, fläder och mogen kiwi samt grönare persika. Tydlig mineralton, balanserad citrusfrukt av citron, lime med drag av fat. Bra längd.
Omdöme: Bra, välgjord och balanserad vit Bordeaux. Drick-god!
Passar till: Syrligare, fisk och skaldjursrätter. Forell med skysås, gärna tillagad i folie eller till ostron.
Betyg: 4+

2. Château de Cruzeau 2005 (72902)
Pessac-Léognan Frankrike, 139 kr

Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medel/fyllig. Utvecklad, nyanserad fortfarande stor och generöst fet av fat, gula frukter med exotisk citrusinslag, smak av päron, äpplen, mango, kiwi, fläder och krusbär. Touch av mineral. Tydliga fat i eftersmaken. Bra längd.
Omdöme: Mogen och utvecklad. Spännande och gärna som festvin.
Passar till: Smakrika fiskrätter, tänk smör, brynt, panerad eller halstrad. Grillad citrus. Skaldjur som hummer eller vitt kött.
Betyg: 4

3. Château de Rochemorin Blanc 2013 (4128)
Pessac-Leognan Frankrike, 159 kr

Druvor: Sauvignon blanc 100%. Lagrad 10 månader på ekfat (35% nya) tillsammans med jästfällning.
Smak: Torr. Fyllig, grönfruktig smak av fläder, citrus, vinbär och krusbär. En dos rostade fat och en lätt smörig, gulfruktig längd.
Omdöme: Välgjort, nyanserad, fatrostad och balanserad. Utmärkt att lagra.
Passar till: Smakrika fiskrätter. Gärna lätt halstrade, smaksätt med citron och brynt smör. Citronkyckling i lergryta kan också passa bra.
Betyg: 4

4. Château de Rochemorin Blanc 2005 (72937)
Pessac-Leognan Frankrike, 189 kr. Lanseras i beställningssortimentet 11/9, 750 flaskor.

Druvor: Sauvignon blanc 100%. Lagrad 10 månader på ekfat (35% nya) tillsammans med jästfällningen.
Smak: Torr, fyllig, grön och gulfruktig smak. gula och gröna äpplen, mogen, mogna krusbär, gula plommon, mogen citrus med inslag av exotiska frukter som persika.
Omdöme: Stor, läcker och yppigt generös med bra hållning och superrostade, läckra, fattoner. Bombastiskt med stil!
Passar till: Festvin. Prova till lyxiga rätter som fisk Meunière, piggvar eller snapper. Gärna till kyckling eller fläskrätt med smak av syrlig citrus men också av smör, örter eller mandel.
Betyg: 5-

Om årgången ovan, 2005, säljer slut finns 2006 (72937) i beställningssortimentet.

Du kanske också vill läsa:

Nya viner, småpartier 8 september 2017 - bland annat Château de Rochemorin 2006 (94699)
Vinbankens bästa vintips med Magnus | småpartier 8 september 2017, bl a med Château Rochemorin 2006