BESTÄLLNINGSSORTIMENTET. Vinbanken har plockat ut fyra vita, friska och fräscha viner.
Här är alltså fyra vintips på vin utan fatkaraktär. Alla passar, generellt, bra till skaldjur och fiskrätter där maten har en syra som matchar vinernas friska fruktsyra. Lägg till citronklyftan eller bjud en vinägrett till salladen.
Tänk bara på att exempelvis krabba kan ha en egen sötma i köttet varför ett vin med lite mer rondör, fruktig mognad, passar bättre.
Provningen av vinerna nedan, som är ur beställningssortimentet, gjordes 30 augusti 2017.
Vintips ur beställningssortimentet
1. Mulderbosch Sauvignon Blanc 2017 (75391)
Western Cape Sydafrika, 109 kr
Ljusgul färg med tydlig fläderdoft. Fruktig smak av fläder, gröna äpplen, päron och mogen citrus. Fin längd. Frisk.
Betyg: 3+
2. Grüner Veltliner Langenlois 2016 (71478)
Weingut Rabl, Niederösterreich Österrike, 130 kr
Torr, medelfyllig fruktig smak av päron och äpplen, en hint grape och en skön skopa kryddor, som vitpeppar. Nyanserad, lång eftersmak.
Vinet kräver lite mer, som bäst till mat och gärna ljust kött eller till och med en kalvstek a la söndagsmiddag.
Betyg: 4
3. Albariño 2016 (71143)
Pazo Barrantes, Rías Baixas Spanien, 159 kr
Aromatisk, stor och frisk doft. Torr, medel/fyllig smak av mogna gula och gröna äpplen, lime, melon och örter. Mineraltwist. Lång eftersmak.
Kort och gott, gott välgjort vin som man kan, brutal-rak-på-sak, hinka i sig stora klunkar av!
Betyg: 4+
4. Argyros Assyrtiko 2016 (72570)
Estate Argyros, Santorini Grekland, 189 kr
Ljusgul färg och en lätt rökig doft. Torr, medelfyllig, smakrikt fruktig av mogna gröna noter. Läcker, intressant. Priset är högt och drar ned betyget. Men, om man känner till ursprunget vet ni att detta torde vara sällsynt så det motiverar hög prisnivå.
Betyg: 4-