Laddar annons
11 Sep, 2017

Vin till tomat-och dillpaj med räkor | Måndagsmatchen

VIN OCH MAT. Den här goda pajen smakar som av sommar med sina ingredienser av dillfrö, olivolja, fetaost och tomat. Vinet till är vitt. På förslag ett boxvin som nyligen bytt årgång, Monti Garbi Soave 2016, av italienska druvan garganega.

Karakteristiskt för druvan är smaken av örter. Smaken har inslag av både är gulmogen frukt som frisk citruskrispig fruktsyra. Producenten är Tenuta Sant'Antonio. Vinmakare Paolo Castagnedi  som driver vinhuset tillsammans med sin bror Massimo Castagnedi, berättar,

- garganega är en högavkastande sort så vi beskär vinrankorna hårt för att begränsa avkastningen.

För att säkra den kvalitet vi vill ha sker skörd sker hand. Vinet får jäsa vid låg temperatur och tillåts inte göra malolaktisk jäsning (hård äppelsyra omvandlas till mjölksyra). Efter avslutad jäsning på ståltank förs mindre än femtedel över till 500 liters fat av fransk ek för att mognadslagra på jästfällning fram till tappning på box kommande vår.

Av ekfat smakar vi inte, i alla fall inte påtagligt, men vinet har en mer nyanserad, bred smakpalett än vad man kan förvänta sig. Det får bli min ledtråd till fatmognadstiden. Och om vi använder ordet ett äkta pimpat vitt boxvin, i bemärkelsen uppgraderad med tid på fat för extra omtanke om bra vinsmak, är det menat i den mest positiva bemärkelse. Så här har man tillverkat vin sedan begynnelsen (nåja, nästan och helt klart i modern tid).

Vinet till maten

Monti Garbi Soave 2016 (2078),
Tenuta Sant' Antonio, Soave Italien, 235 kr för 3 L/box

Druvor: 85% garganega, 10% chardonnay, 5% trebbiano di Soave
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, inslag av örter, vit och gul frukt, mineral och örter. Fin längd.
Omdöme: Bra vin i box, köpvärd!
Betyg: 4

Recept | Tomat- och dillpaj med räkor | 4 portioner

4 dl vetemjöl
150 g smör
4 msk vatten
Tomatsås
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1 msk dillfrön
1 tsk salt
1 msk vitt vin eller socker (1 msk vin motsvarar 1/2 tsk socker)

Fyllning
4 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
svartpeppar
200 g grekisk fetaost
200 g skalade, frysta räkor

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°C.

  • Hacka ihop ingredienserna till pajdegen och ställ den svalt.

  • Tomatsås: Häll i tomatkross, dillfrö, salt och vin/socker i en kastrull. Koka ihop i ca 10 minuter tills såsen tjocknat lite. Låt den svalna.

  • Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche, salt, peppar och tomatsås.

  • Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 4 port), och förgrädda i ca 10 minuter.

  • Fyll pajskalet med kuber av fetaost och tinade, skalade räkor. Häll i äggblandningen och grädda i ca 35 minuter.

Recept: ICA receptbank