Laddar annons
VITA VINER & MOUSSERANDE | tillfälliga nyheter 7 sept.
6 Sep, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

VITA VINER & MOUSSERANDE | tillfälliga nyheter 7 sept.

Systembolagets nyhetslansering av mousserande och vita viner 7 september är riktigt bra med flera högpoängare. Flera viner som är svåra att vara utan, dessutom en härlig uppsättning av fynd och prisvärda viner.

TILLFÄLLIGA VITA 7 SEPT | Först och bäst är Rafael Palacios med prestigevinet As Sortes do Bebei tätt följd av en klingade ren Sancerre från C. Riffault som båda klarar fyndnivå.

Det fullkomligen haglar av bra, prisvärda viner och lite extra roligt är att det finns en bredd av olika stilar att välja bland. Wagner Stempel levererar en riesling som får ”fyndometern” att gå i topp. Inte långt efter kommer Albamar från Rias Baixas och en vit Rioja från Finca Allende och då har jag bara skrapat på ytan. Men det finns fler fynd i nyhetslansering av mousserande och vita viner 7 september. Fortsätt i texten och gå in på tabellen.

Snabbval

Mousserande och Champagne 7 sept. | Frankrike och Italien

1) Roland Champion S. Club Grand Cru 2016 (90479), 496 kr

Charmig, krämig doft med vinteräpplen, citrus, vit persika, vita blommor och nybakt bröd . Torr, bra struktur med balans, mineral, citrus, grapefrukt och bra fokus. ”Champinjonroland” är en återkommande favorit även om 2016 är lite mer öppen och lite svulstigare än vi är vana vid. Möjligen kan man sakna stramheten från tidigare årgångar men det är fortfarande en superbra Champagne för under 500 kr.

2) Ferrari Perlé 2016 (97714) 219kr

Trevlig doft med inslag av äpplen, vita blommor, ingefära och citrus. Bra balanserad med citrus, persika och lite rustika toner av kalk, sälta och mineral. Välgjort och bra bubbel på champagnenivå från Trentino Alto-Adige.

TILLFÄLLIGA VITA 7 SEPT | Frankrike

3) Sancerre Monoparcelle 538 C. Riffault 2019 (92805), 379 kr

Stramt polerad doft med gula äpplen, fläder, vitpeppar, kalk och flinta kompletterat med en härlig havsbris. Lång smak med underbar balans, elegans, mineral och klingande rena syror. En rakt igenom imponerande Sancerre som klarar åtskilliga år i källaren men varför vänta?

4) Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2019 (91312), 249 kr

Bra stram och samtidigt varm frukt med äpplen, citrus, persika, blommor, bra länd, bra balans, bra struktur, mineral, sälta, syra och fat? Huvet på spiken för den som är ute efter en riktigt bra elegant, ekad chardonnay. Domaine Cordier går från klarhet till klarhet med lysande viner till bra pris.

Nyhetslansering av vita 7 september från Tyskland

5) Wagner Stempel Siefersheim Riesling Porphyr 2019 (96035), EKO, 189 kr

Friskt och ungt med äpplen, persika, kalk, päron och vita blommor. Intensiv mineralrik smak med lite oljig struktur, citronzest, krispigt rena syror och våta stenar. Ett klockrent fynd från en av Rheinhessens bästa producenter.

6) Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Erste L. 2019 (90358), Franken, 199 kr

Stramt och rent som ett alpeko med citrus, äpplen, mandarin, sockerkaka, grapefrukt, mineral, rena syror, lite sälta och klockren balans.

7) Juliusspital Volkacher Karthäuser Weisser Burgunder GG 2018 (92079), Franken, 399 kr

Ett ungt friskt vin med äpplen, persika, päron, ananas, lätt rökta fat, kalk, mineral, citrus och eleganta syror. Ett häftigt och välgjort vin med tydlig druvkaraktär (chardonnay) som också bär på likheter med Juliusspitals sylvanerviner. Bra, välgjort och intressant.

Nyhetslansering av vita viner 7 september från Österrike

8) Vergelt's Gott Grüner Veltliner 2019 (92560), Martin Muthenthaler, Wachau, 299 kr

Ett friskt ungt och aromatiskt vin med gröna äpplen, vita päron, kalk, blommor, komplext vibrerande energi med mineral, sälta och underbar syra. Här har vi en grüner veltiner som vill vara lite mer och lite större och lyckas ypperligt med det men behåller ändå syra och krispigt bett. Bra, roligt, personligt och gärna mer Mutenthaler tack!

9) Schloss Gobelsburg Ried Steinsetz Grüner Veltliner 2020 (95870), Kamptal, 199 kr

Stram, elegant doft med äpplen, vita persikor, gula äpplen, krita och blommor. Välbalanserat med bra längd, mineral syra och sälta.

Nyhetslansering av vita viner 7 september från Spanien och Italien

10) Allende Blanco 2017 (93904), 189 kr

Ren, välgjord ekfatsjäst Rioja med stram frukt, grillade citroner, blommor och passionsfrukt kompletterat med snygga diskreta ekfat och underbar syrabalans. Ett elegant och balanserat vin som passar utmärkt till gratinerad hummer men som också klarar en sallad med grillad kyckling med glans.

11) As Sortes Val do Bibei Rafael Palacios 2019 (95747), Valdeorras, 450 kr

Underbart, ren, elegant och definierad doft med persika, äpplen, citron och svagt rökta aromer. I smaken finns pomelo, gula plommon, grapefrukt, lime och en näst intill perfekt struktur, balans och klingande rena syror som följs av mineral och en lätt sälta. Bryter målsnöret som lanseringens bästa vin och är dessutom ett KLOCKRENT fynd!

Tidigare årgångar har det här flaggskeppet från Rafael Palacios glidit mer i stilen mot en stram högklassig Bourgogne. 2019 är elegantare. Ekfaten finns där men de spelar bakgrundsmusik. Det är mer integrerat och på något sätt blir paketet mer elegant och tankarna går snarare mot en högklassig Chablis. Jätte, jättesnyggt!!!

12) Albamar Albariño 2020 (90133), Rías Baixas, 179 kr

Friskt, välgjort ungt vin från en av de bästa producenterna i Rias Baixas. Gråpäron, citrus, gröna äpplen, vita blommor och kalk samsas med mineral, havssälta och fina syror. Något varmare och inte lika krispigt rent och svalt som föregående årgång men samlar gott och väl ihop till att vara lysande trots det.

13) Soave Classico Montesei 2020 (94810), Le Battistelle, 129 kr

Ung, frisk Soave som börjar med strama gröna äpplen, och släpper loss med päron, persika, melon, citrus, örter och krispig grapefrukt i eftersmaken.

TILLFÄLLIGA VITA 7 SEPT | USA och Australien

14) Brewer-Clifton Sta. Rita Hills Chardonnay 2018 (93695), 379 kr

Nötig och soligt mogen klassisk chardonnay från Kalifornien med päron, kex, persika, nektariner, vitpeppar och rökiga fat. Välbalanserad eftersmak med kryddor, mineral, citrus, ek och bra syra.

15) Langmeil Three Gardens 2019 (94088), Barossa, 149 kr

Stor, aromatisk doft med persika, äpplen, blommor, päron, nötter, sockerkaka och fat. Bra eftersmak med äpplen, ananas, persika, mandlar och nötter.

TABELL - vita och mousserande viner i tillfälliga sortimentet 7 sept.

[drinklist id="95877"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

--->DIREKT TILL RECENSIONEN: RÖDA VINER I TILLFÄLLIGA SORTIMENTET 7 SEPTEMBER