Laddar annons
Mousserande och vita viner | tillfälliga nyheter 14 sept.
13 Sep, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande och vita viner | tillfälliga nyheter 14 sept.

Mousserande och vita viner i nyhetslansering 14 september är ett släpp med många spännande viner.

MOUSSERANDE OCH VITA VINER 14/9. Bollinger B13 är en nyhet på champagnehyllan men högpresterande Mastroberardino från Kampanjen har petat in ett en intressant nummer i form av ett vitt vin på druvan aglianico.

Den kvalitetsmässiga höjdpunkten i mousserande och vita viner i nyhetslansering 14 september är Bollingers cuvee B 13. Till en bråkdel av pengarna imponeras jag även av kvaliteten i vinerna från det alpnära Jura. På den vita sidan hör inte nyhetslanseringen den 14 september till de absolut bästa men det finns superintressanta viner.

Om detta kan ni läsa mer i tabellen och texten nedan. Men missa inte den utomordentliga nyhetslansering 14 september röda viner, recensionen publiceras 14/9.

Snabbval

Champagne och mousserande viner 14/9 |
Frankrike och Portugal

1) Hervé Dubois BdB Grand Cru Millesime 2014 (93868), 329 kr

Frisk och pigg frukt med äpplen, päron, grapefrukt, kalk, citrus bra syra, mineral och sälta. Möjligen hoppar smakerna lite utanför ramarna och gör att det här inte är en topprestation men årgångsblanc de blancs för 329 kronor som ändå bjuder på kvalitet växer inte på träd. Passar utmärkt till chips prydda med lite löjrom och en klick frisk gräddfil.

2) Bollinger B13 2013 (91180), 1099 kr

Stor doft med vinteräpplen, päron, melon, nybakt bröd, rostade nötter och en välbalanserad smak med längd, snygga syror, mineraler och sälta. En prestigecuvee från Bollinger gjord på pinot noir från nästan enbart grand cru vingårdar. Möjligen lite svulstigt på sina ställen men snyggt paketerat men en rejäl dos bollingercharm blir svulstigheten nästan välkommen. 2013 betraktas ofta som en årgång som försedde odlarna med en del svårigheter men är det något som kännetecknar den så är det de ofta klingande rena syrorna och detta vin är packat av dem.

3) Crémant du Jura Brut Sauvage Domaine Baud (95670), 199 kr

Frisk, utvecklad doft med gula plommon, persika, blommor äpplen och marsipan. Lång smak med härlig intensitet, bivax, äpplen, påfallande torr med mycket mineral och bra syra. Ett läckert vin med mycket karaktär både från druvsammansättningen (70% chardonnay och 30% pinot noir) och från området. Även här ett vin som klarar lite kraftigare tillbehör. Som en sallad med ugnstekt eller grillad kyckling.

Vita viner | Frankrike och Tyskland

4) Côtes du Jura Naturé Les Clous 2019 (92626), 329 kr

Stor, rund doft med kalk, päron, gula äpplen, galiamelon, mineral, bra syra och bra längd. Ett stramt och elegant vin som imponerar. Ursprunget är det alpnära Côtes du Jura som gränsar till Schweiz. Vinet görs av Domaine L’Aigle À Deux Têtes av druvan savagnin. Ett vin som klarar av mat med lite spunk och karaktär: prova med stekt fläskfilé med ugnsrostade rotsaker toppat med lite krispigt grönt.

5) Wildmark By Katharina Wechsler & Kai Schätzel (92315), 219 kr

Ett stramt vin med gröna äpplen, krita, citrus, syra, sälta och mineral men ganska stumt i smaken. Ett ekologiskt vin utan årgång från Rheinhessen, buteljerat på en ”vinpåse” som rymmer 1500 ml. K. Wechslers viner kastar jag mig normalt efter men det här är en bit under den standard vi vant oss vid.

6) P.J. Kühn Hallgartener Hendelberg 2018 (93091), EKO, 279 kr

En stor, öppen och utvecklad riesling från Rheingau med varmt mogen, doft med persika, aprikos, gula äpplen och mandlar. Ett välgjort, friskt och aromatiskt vin med lång eftersmak.

Vita viner | Italien och Spanien

7) Neroametà Bianco Campania Mastroberardino 2019 (93859), Kampanien, 199 kr

Ett ungt, friskt och stramt vin med, äpplen, vita persikor, blommor och krita. Krispigt sval smak med elegans och bra längd. Ska matvalet vara italienskt blir det en ribollita men bästa valet faller på en klassisk boullabaise”. Vinet är gjort på den mörka druvan aglianico men vinifierat som ett vitt vin därav namnet ”nero a metá”, till hälften svart.

8) L’Archetipo Verdeca Sette Lune 2019 (93906), 199 kr

Stramt, friskt vin med aromatiska toner av persika, blommor, malört, kalk, pomerans och grapefrukt. Ett välbalanserat, skalmacererat orange vin från Salento i Aplulien gjort på druvan verdeca. Ekologiskt

9) Taleia Brisat Sauvignon Blanc Semillon Castell d'Encus 2018 (90236), 259 kr

Friskt och aromatiskt med citrus, äpplen, nässlor, och fläder. Aromatiskt, krispigt ren smak med blommor, päron, melon, mineral och grapefrukt. Vinet görs av Costers del Segre i Katolonien. Druvorna växer på över 1 000 meters höjd. Ekologiskt.

10) Guitian Godello Sobre Lias Bodegas La Tapada 2019 (95494), Valdeorras, 198 kr

Frisk doft med aromatiska toner av persika, gula äpplen, päron, blommor, pomerans citrus och mandarin. I eftersmaken finns en liten sötma som vägs upp av bra syror och mineraler. Servera rejält kylt. Gjort på druvan godello i Valdeorras i nordvästra Spanien.

TABELL - tillfälliga mousserande och vita viner 14/9

[drinklist id="95975"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

--->DIREKT TILL RECENSIONEN RÖDA VINER TILLFÄLLIGA NYHETER 14/9