Laddar annons
RÖDA VINER | tillfälliga nyheter 7 sept.
7 Sep, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

RÖDA VINER | tillfälliga nyheter 7 sept.

Systembolagets nyhetslansering av röda viner 7 september toppas i prisvärdhet av ett vin från Italien tätt följt av en rhônelik syrah från Sydafrika

RÖDA TILLFÄLLIGA 7 SEPT. | Arnaldo Caprias Montefalco Rosso håller stilen och levererar ett koncentrerat vin som når fyndstatus. För de som vill ha en mini-Côte-Rotî utan att betala de summor som krävs för detta rekommenderas en extra titt på Mullineux Syrah från Sydafrika. För information om fler viner från Systembolagets nyhetslansering av röda viner 7 september fortsätt i texten och gå in på tabellen.

Snabbval

Röda tillfälliga 7 sept - Frankrike

1) Cap de Faugeres 2018 (90515), Castillon Côtes de Bordeaux, 229 kr

Stor mogen doft med svarta vinbär, plommon, björnbär, viol och kryddor. Bra mogen frukt med välbalanserad lång eftersmak med kaffe, choklad och eleganta fat. En välgjord Bordeaux från toppårgång till ett bra pris.

2) Château Fleur Pourret Grand Cru 2015 (92185), Saint-Emilion, 379 kr

Varm mogen frukt med plommon, vinbär, björnbär, tallbarr, örter, kryddor och rostade fat. Oväntat utvecklad smak och välbalanserat med mocca, nougat och choklad.

3) Côtes du Jura Poulsard Les Clous 2019 (92264), 329 kr

Speciell doft med ett eget och personligt doftregister av syrliga hallon, smultron, örter, genever och lingon. Mycket lätt smak med energiladdade och eleganta mineraltoner, röda vinbär och välsvarvade syror. Det här är ett vin för den lite nördiga konsumenten och faller inte alla i smaken. Ursprunget är det alpnära Côtes du Jura som gränsar till Schweiz. Vinet görs av Domaine L'Aigle À Deux Têtes av den lokala druvan poulsard.

4) Maison Cazes Sans Soufre Ajouté 2020 (92089), EKO, 99 kr

Fruktig och örtig doft med jordgubbar, hallon, nässlor och kryddor. Lite spenslig frukt men dricker man det lätt nerkylt och dessutom låter det få lite luft händer det mycket i glaset. Ett klockrent sällskapsvin till matlagningen och dessutom för under hundralappen. Ursprunget är Côtes du Roussillon och det är gjort på en blandning av grenache, carignan och syrah.

Nyhetslansering av röda viner 7 september från Italien

5) Chianti Classico Riserva Riecine 2018 (93659), 349 kr

Solmogen varm frukt med plommon, svarta vinbär, mörka körsbär, charkuterier och salvia. Bra koncentrerad eftersmak med intensitet, syra och fat.

6) Montefalco Rosso Arnaldo Caprai 2018 (92319), Umbrien, 149 kr

Ett dovt, mörkt, stort och rikt vin med varmt mogen frukt, plommon, viol, mörka körsbär, balsamvinäger, choklad, kaffe, salvia, fat och mandlar. Stor fyllig smak, bra balans och fin syra. Det är svårt att få ner mer smak i en 75 cl flaska, att det dessutom är välbalanserat gör det bara ännu bättre. Höstkväll, brasa, enbärsmarinerad älgfilé med hasselbackspotatis och karljohansvamp.

Nyhetslansering av röda viner 7 september från Spanien

7) Legaris Crianza 2018 (95004), 179 kr

Ung och mogen varm frukt med viol, björnbär, svarta vinbär, jordgubbar, hallon, choklad, lakrits, kryddor och fat. Bra koncentration, balanserat och bra längd. Cavaproducenten Codorníu ligger bakom det här vinet från Ribera del Duero.

8) Zestos Old Vine Garnacha 2020 (95083), Compañía de Vinos del Atlántico, 119 kr

Grenache från området Vinos de Madrid med energirik frukt av körsbär tranbär, granatäpplen, nypon, charkuterier och kaffe. Ett medelfylligt vin med bra intensitet, längd och balans.

9) Finca el Curvado Castro Candaz 2018 (92229), Ribeira Sacra, 239 kr

Varm, lite syltigt mogen frukt med körsbär, hallon, blommor, salvia, rosmarin, nypon, kanderad frukt och pomerans. Medelfylligt, välgjort och balanserat.

Nyhetslansering av röda viner 7 september från Tyskland

10) Spätburgunder Trocken Weingut Peter Jakob Kühn 2018 (90475), Rheingau, EKO, 319 kr

Återhållen doft med syrliga körsbär, granatäpplen, tranbär, hallon, välbalanserat med bra längd mineral, sälta och fina lingonsyror.

Nyhetslansering av röda viner 7 september från Australien och Sydafrika

Seppeltsfield Village Barossa Shiraz 2019 (90202), 169 kr

Stor och varm shiraz i traditionell aussiestil med björnbär, kanel, vildhallon, salvia, fat och kryddor. Bra fyllig smak med intensitet och längd. Passar till kött, rotsaker och grönsaker från grillen.

11) Mullineux Syrah 2017 (90153), 229 kr

Stor mogen doft med viol, vildhallon, svartpeppar, vingummin, rosmarin, charkuterier, lite tjära och fat. Fyllig, varmt mogen, välbalanserad och drickvänlig syrah från en av Sydafrikas och Swartlands bästa producenter – ett säkert kort med hög ”lätt-att-gillafaktor”.

12) Le Riche Cabernet Sauvignon 2018 (91160), Stellenbosch, 199 kr

Mörk mogen frukt med svarta vinbär, björnbär, mörka körsbär, charkuterier, kryddor och fat. Koncentrerad eftersmak med örter, mineraler och bra längd.

Nyhetslansering av röda viner 7 september från Chile

13) La Causa País 2020 (92277), Miguel Torres, Valle del Itata, 149 kr

Ett ungt vin från en av familjen Torres egendomar i Itata i Chilie. Medelfyllig frukt av hallon, körsbär, äpple, mandariner, pomerans, kryddor och mineraler. Vinet är gjort på druvan país.

TABELL - röda viner i tillfälliga sortimentet 7 sept.

[drinklist id="95880"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

--->DIREKT TILL RECENSIONEN: VITA & MOUSSERANDE VINER I TILLFÄLLIGA SORTIMENTET 7 SEPTEMBER