Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 3 februari
1 Feb, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 3 februari

Lanseringen av röda viner i det tillfälliga sortimentet den 3 februari är bra med några fynd och flera mycket prisvärda viner.

Fynden är Hey Malbec från Argentina och Damana Crianza från Ribera del Duero. Utöver dessa två är Montirius Garrigues svårslaget charmig och värd en plats i varukorgen. Om du vill läsa mer om röda viner som lanseras i tillfälligt sortiment 3 februari så kan du göra det i tabellen längst ner.

Frankrike

Röda viner i tillfälligt sortiment

Garrigues 2021 (93391), Domaine Montirius, Vacqueyras, EKO, 209 kr

Ung frisk och koncentrerad doft av björnbär, violer, varma kryddor, lagerblad och rosmarin. Fyllig rik smak med rosépepper, kaffe, svarta oliver och choklad. Montirius i högform! Gjort på 70% grenache och 30% syrah från gamla stockar.

Röda viner 3 februari

Crozes Hermitage 2020 (95183), Alain Graillot, Crozes-Hermitage, 301 kr

Ett ungt friskt och rikt moget vin med fyllig frukt av björnbär, violer, svarta vinbär, oliver, charkuterier, rökiga mineraler och rostade fat. Som alltid presenterar Alain Graillot ett fylligt och välgjort vin som har mer likheter med många stora hermitager än de flesta Crozes-Hermitager. Behöver några års vila för att bli lite mer integrerat.

Tyskland

Furst spätis

Bürgstadter Spätburgunder 2020 (92684), WG Rudolf Fürst, Franken, 339 kr

Djup och varmt mogen doft av mörka körsbär, plommon, nypon, tranbär, jordgubbar och elegant hanterade fat. Smaken är snyggt balanserad med torr, elegant och rödbärig frukt, mineraler och en nätt och passande sälta i eftersmaken. En imponerande välgjord tysk pinot som visserligen kostar en slant men jämför med priserna från flera mindre kända kommuner i Bourgogne så är det här bättre till ett lägre pris.

Italien

Valtellina

Rupestre Valtellina Superiore Sassella 2019 (90596), AA Menegola Walter, 229 kr

Lätt aromatiskt med nypon, rosor, hallon, smultron, nougat och torkade körsbär. Snyggt, välgjort, och medelfylligt med massor av energi och mogen charmig, lite rustikt rökig frukt med mineraler och lite sälta i eftersmaken. Gjort på nebbiolo som i Valtellina kallas chiavennasca. Servera till osobucco med risotto milanese.

Rosso di Montalcino 2020 (93990), Pietroso, EKO, 249 kr

Ungt friskt och energiladdat med lite aromatisk frukt av mörka körsbär, hallon, plommon och fat. Rik smak med rökiga och lite eleganta skira mineraler, värme, komplexitet och struktur och så finns den där den där härligt rödsyrliga intensiteten som ofta finns i bra Brunello di Montalcino. Servera till Bistecca alla Fiorentina med stuvad spenat och ugnsbakade potatisklyftor.

Spanien

Vina Tonodonia

Viña Tondonia Reserva 2010 (94093), R López de Heredia, 375 ml, Rioja, 190 kr

Traditionellt riojanskt med elegant lite burgundisk känsla men betydligt mer rustikt utan att släppa känslan av elegans och tydligt präglat av lagringen på äldre ekfat. Karaktärsfullt med pinje, tallbarr, skog, körsbär, lagerblad och fat. Servera till en tallrik med spanska charkuterier och ostar.

Mas La Plana

Mas la Plana 2018 (95052), Miguel Torres, Penedès, 551 kr

Ung och lite återhållen doft med svarta vinbär, plommon, bigarråer, Körsbär, mynta och fat. Ung och smakrikt björnbär, violer, tjära, cassis, choklad, kaffe och kryddor. Fortfarande lite oförlöst men påfallande caberneigt med bra struktur och fin balans.

Damana

Damana Crianza 2019 (92152), Viñedos Tábula, Ribera del Duero, 191 kr

Djup mörk frukt med svarta vinbär, björnbär, mörka körsbär, ioler, kryddor och fat. Tät och rikt laddad mörkbärig smak med krossade blåbär, choklad, kaffe, kryddor och en underbar struktur som avslutas med en klockren körsbärssyrlighet. Rakt igenom klockrent och så trevligt med en Ribera som väljer en ren snygg stil där de mörka bären får lysa i all sin härlighet istället för att kvävas i överrostade ekfat.

Argentina

Röda viner 3 februari

Hey Malbec 2021 (92597), Matias Riccitelli, Mendoza, 147 kr

Ungt friskt och fruktigt med björnbär, violer, mörka körsbär och slån. Ung pigg och energirik smak med koncentration, bra balans och fina syror. Imponerande välgjord och malbec från Mendoza till ruskigt bra pris. FYND!

Australien

Röda viner 3 februari

Tamboerskloof Syrah Kleinood 2019 (95067), Kleinood, Stellenbosch, 211 kr

Piggt mörkbärigt med svarta vinbär, björnbär, violer, plommon, rosépeppar, kryddor och lite rökiga fat. Smakrikt med koncentration, choklad, kaffe, bra balans och välstrukturerad ihållande smak. Utmärkt idag men ännu bättre om ett par månader när grillen kommer fram.

[drinklist id="104055"]