Laddar annons
31 Jul, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt och fräscht, kooperativ La Chablisienne

La Chablisienne är ett vinkooperatit grundat 1923. Det var mot bakgrund av den då rådande ekonomiska krisen som vinkooperativ grundades, i hjärtat av Chablis. Tillsammans ville odlarna stödja varandra i försäljningen av sina viner. Fram till mitten av 1950-talet förde medlemmarna sina viner till La Chablisienne, kooperativet tog sedan hand om blandningen och sålde större delen av produktionen vidare till grossister och vinhandlare.

Senare kom önskan om att skapa en egen stil, vilket fick La Chablisienne att ta beslut om att ta in skörden direkt i form av must. De såg även till att ha full kontroll över vinframställningen. Denna strategi har varit ett utmärkande drag för La Chablisienne fram till idag.

La Chablisienne har idag cirka 300 medlemmar som tillsammans förfogar över nästan 1200 hektar. Det är cirka procent av den totala odlingsarealen i Chablis. Man gör allt ifrån Petit Chablis till Grand Cru-viner. Av de sju Grand Cru-lägena kan Chablisienne erbjuda vin från sex av dem. Mest kända är de för Château Grenouille där de mer eller mindre är monopolägare av vingårdsläget vilket är ovanligt i Chablis.

Företrädaren för La Chablisienne, Hervé Tucki höll en provning för branschen den 16 juni på Brasseri Bobonne, 16 juni 2011. Han är livlig och brinner av energi när han presenterar vinerna. Allt vinifieras i tank. Årgång 2008 är den bästa på många, många år. Det är enkelt att förstå Chablis, det bygger bara på jordmåns-insikt. Lär dig förstå vad mineralitet betyder/innebär och att vinerna därigenom kan ha stor potential. Vi får raka besked, utan krusiduller. Hervé Tucki säger,   - att om man håller sig till tipsen ovan och provar så mycket 2008: or som man bara kan,  kommer man garanterat lära sig förstå Chablis!

Apropå årgångar så är 2009 en soligare, läs varmare årgång medan 2007 är återhållen. Den senare är en "vintage of producer", innebörden torde vara att det är de skickliga producenterna man bör söka upp.

Hervé Tucki säger att kooperativet söker balans och återigen balans i smaken för alla husets viner. Många av dem ligger hela 18 månader på fällningen, inte konstigt m a o att bröd och jäst snabbt kan fladdra förbi på näthinnan (vad gäller doft och i smakminnet).

Kul att veta: Vaulorent är en vingård som ligger nord-noordväst om Les Preuses, ett Chablis sju Grand Cru lägen.

NV Cave de Bailly Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs (84299), 135 kronor. Beställningssortimentet.
Torr, medelfyllig, grönfruktig smak med inslag av smör och brioche. Bra eftersmak, sköna bubblor. Härligt alternativ till champagne, känslan av en hägrande ”äkta vara” är inte långsökt.
Betyg: 4
Detta vin är inte från Chablis men producenten är en idag en partner till kooperativet.

2009 Petit Chablis 2009 (5585), 109 kronor
Tydlig, rökig, mineraldoft. Torr, medelfyllig och fruktig. Gröna äpplen och mineral. Trevlig, i budgetklass från område.
Betyg: 4-

2007 Chablis Cuvée LC "La Sereine" 2007 (85501), 149 kronor. Beställningssortimentet.
Torr, medelfyllig gul och grön äppelsmak, jordigt anslag som lyfts med smak av örter, inslag av citrus och mineral. Lätt brödig ton. Smaken är tydligt salt! Vinet har en god bredd, nyanserad.
Betyg: 4

Chablis Vieilles Vignes "Les Vénérables" 2006 (84501), 179 kronor.
Beställningssortimentet.
Gul färg. Stor doft, mineral, rök och citrus. Torr, medel/fyllig. Mineralsmak, elegant, mogen gul frukt av äpplen och päron. Balanserad och lång. Ett vin för måltiden!
Betyg: 4

Chablis 1er Cru "La Singulière" 2008 (6237), 159 kronor
Ljusgul. Stor och tydlig doft. Mineral. Sptt, medelfyllig fruktig smak av gulgröna äpplen, päron och citrus. Mineral. Krispigt klockren. Lång eftersmak, elegant. Komplex.
Betyg: 5-

Chablis 1er Cru "La Singulière" 2006
Ljusgul. Saltstänkt doft, feta inslag. Torr, medelfyllig, gul frukt. Feta drag. Rik smak. Visst alkoholgenomslag.
Betygg: 3

Chablis 1er Cru "La Singulière" 2004
Ljusgul. Doft av ostronskal och skulle jag ta i, vissa reduktiva inslag. Vinet behöver-kräver luft!! Torr, medelfyllig gulfruktig smak, mogna äpplen, päron och ananas. Ostronassociationen dyker upp även i smak.
Betyg: 3+, blir bättre med luft – helt klart varför betyg kan gå upp om rätt serverad.

Chablis 1er Cru "La Singulière" 1991 (magnumbutelj)
Gul. Mogen gul frukt, nöttoner. Torr och fyllig. Gul frukt, äpplen, inslag av mineral., lätt smörig. Lång, balanserad, komplex och elegant. Mogen och spännande. Drick nu!
Betyg: 4

2004 Chablis 1er Cru Vaulorent 2004 (90344), 199 kronor. Juni-lansering.
Gul. Tydlig doft av frukt, inslag som påminner om vanilj. Torr, medelfyllig, gulfruktig. Smak av mineral. Balanserad, elegant och komplex. Vinet känns dock som om vore det slutet för tillfället och inte på ”topp”.
Betyg: 3+

2002 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2002 (90341), 199 kronor. Aug-lansering.
Gylllengul fräg. Stor, mogen utvecklad doft i närmare over-and-done-with genren än bäst i test läge. Smör och nötter, gul frukt. Kan inte låta bli att tycka ändå och hur speciell det än må vara så märks det att ingång är välgjord. Lite kul i sin övermogna stil.
Betyg: 3

2004 Chablis Grand Cru "Château Grenouilles" 2004 (90338), 449 kronor. Aug-lansering.
Gröngul. Stor, mineral och ostronliknande doft. Torr, medlefyllig, tydlig mineralsmak. Lätt örtig, jenkatuggummitendens, balanserad stram syrlighet. Fin mineralton. Bra längd. Elegant.
Betyg: 4+

1997 Chablis Grand Cru "Château Grenouilles" 1997 (90340), 479 kronor. Aug-lansering.
Gröngul. Stor, utvecklad och mogen fruktdoft. Torr, medelfyllig. Balanserad och komplex. Mogen frukt. Smak av mineral. Klockren. Lång! Gillar vinets höga ålder, dess lagringsduglighet i kombination med snitsen av idag. Imponerande.
Betyg: 5