Laddar annons
Svensk sprit – en resa från norr till söder
8 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Svensk sprit – en resa från norr till söder

Det produceras sprit från Norrbotten till Skåne. I dag finns det runt 650 olika spritprodukter med ursprung Sverige på Systembolaget. Vi på Vinbanken har därför beslutat oss för att ge oss ut på en Sverigeresa och hitta en spritprodukt från varje län i vårt land.

På Systembolaget kan du i dag ett stort utbud av svensk sprit. Det är så pass stort att alla 21 län i Sverige är representerade på Systembolagets hyllor. Oavsett om det är Norrbottens län i norr, Gotlands län i Östersjön eller Hallands län på västkusten så finns det sprit från alla län representerade på Systembolaget. Det är allt från svensk whisky till svensk gin och svensk absint. Det är äppelsprit, akvavit, brännvin och vodka. Ja, det är egentligen alla möjliga spritsorter som produceras i vårt avlånga land. Totalt finns det runt 650 olika spritprodukter med ursprung Sverige på Systembolaget, vilket är en imponerande siffra.

Det som är anmärkningsvärt och speciellt med svensk sprit är att den har en stark lokal förankring. Det är allt som oftast invånarna i länet där spriten produceras som köper spriten och med stolthet skryter om att man fått tag på en flaska. Man är med andra ord stolt över sin lokala spritproduktion.

Men hur ser skillnaderna ut mellan de olika delarna av landet? Vi har gett oss ut på spaning efter svensk sprit från alla 21 län i vårt land. Resan börjar i norr och går mot söder.

Svensk sprit – alla 21 län representerade

Norrbotten

Vem hade kunnat tro att Norrbotten skulle vara ett så stort ginlän? I Boden finns Bodens Spritfabrik där det produceras flera olika sorters gin, bland annat finns det en gin smaksatt med svarta vinbär. Men inte räcker det med en gintillverkare i Boden. Här producerar nämligen Gin & Us en gin med inslag av bland annat björksav.

Är vi färdiga med ginen nu då? Nej, långt ifrån. I Kalix kommun ligger Norrbottens Destilleri som producerar två gin som går att hitta på Systembolaget.

I Jukkasjärvi går man ifrån ginproduktionen, här satsar man istället på smaksatt vodka som går att hitta på Systembolagets hyllor.

Norrbotten: Boden Gin, Black Currant, (36995) 276:-

 

Västerbotten

Om Norrbotten var ett stort ginlän så vill Västerbotten inte vara mycket sämre än så. Här finns både Kurjovikens Bränneri strax i Skellefteå och Norrlands Fruktvin i Ånäset några mil söder om Skellefteå. De förstnämnda satsar på två ginsorter där båda har tydliga inslag av enbär. Utöver ginen har de även en egen snaps med inslag av fänkål. Den heter Månljus Snaps.

I Ånäset några mil söder om Skellefteå hittar vi Norrlands fruktvin som satsar på skogsvin och skogsdryck. På Systembolaget går det att hitta två likörer, en blåbärslikör och en örtlikör, i sortimentet.

Västerbotten: Kurjovikens, Månljus Snaps, (36984) 397:-

 

Jämtland

Republiken Jämtland är mycket mer än skidbackar och Östersund. Som spritlän bjuder Jämtland på flera intressanta spritnyheter. Faktum är att det är få län i hela landet som har ett lika stort utbud av sprit på Systembolaget som Jämtland har. Här produceras det allt från gin till snaps och smaksatt sprit av rom. Bland de mest kända tillverkarna finns Bränneri i Åre som satsar mycket på lokala smaker med inslag av bland annat tallskott och örter.

I länet finns även Revsunds Brewery som ligger några mil söder om Östersund. Där producerar de både gin och kryddat brännvin. Även Vattudalen Whisky i Äspnäs utanför Strömsund har flera produkter på Systembolaget.

Jämtland: Bränneri i Åre, Local’s Edition, (34703) 349:-

 

Västernorrland

När vi rör oss österut, mot Västernorrland, så fortsätter den starka ginproduktionen. Men här blandas den även med produktion av maltwhisky, vodka, snaps och akvavit. Utbudet av produkter är stort från Västernorrland, och mycket beror på att det finns stora aktörer från länet. Hernö, Bröderna Bommen och Alnö kommer alla från Västernorrland. Hernö Gin är en av Sveriges största ginproducenter och kommer som namnet antyder från Härnösand.

Den lokala förankringen syns på ginen som har inslag av enbär och örter. Västernorrland överraskar positivt med sitt stora utbud och sin bredd bland spritsorterna.

Västernorrland: Hernö, Gin, (86927) 328:-

 

Gävleborg

Det märks att vi börjar närma oss Svealand och södra Sverige. Nu börjar det experimenteras lite mer. Här är det inte enbart gin utan här är det Mackmyra Whisky som dominerar. Men hör och häpna, i Gävleborgs län kan man även hitta produktion av maltsprit, punsch och chokladlikör. Bredden är stor och utbudet är intressant.

Bland producenterna hittar vi förutom ovan nämnda Mackmyra, som kommer från Mackmyra mellan Sandviken och Gävle, även Tevsjö Destilleri som ligger några mil utanför Ljusdal. Där produceras allt från gin till punsch.

Gävleborg: Mackmyra, Brukswhisky, (10430) 499:-

 

Dalarna

I Dalarna hittar vi flera producenter som satsar på gintillverkning. Bland annat finns här både Stjernsund Brygghus från Stjärnsund, Falu Bränneri från Falun, Valkyria i Mockfjärd och Sahlins Brygghus från Borlänge.

Även om ginen är dominant i Dalarna så hittar vi spritsorter som drar ögonen till sig. Vad sägs om Valkyrias absint eller hjortronsnaps från Fjällbränt? Även om andra län kanske har större utbud på Systembolaget så finns det en hel del spännande från Dalarna.

Dalarna: Valkyria, Absinthe, (30790) 498:-

 

Värmland

Man skulle kunna tro att det i Karlstad, Karlskoga och Arvika skulle finnas ett antal producenter av sprit som syns på Systembolagets hyllor, men icke. Värmland är faktiskt ett av de län i landet som är allra sämst presenterat på Systembolaget. Tacka vet jag Nordmarkens Destilleri i Årjäng. Med sin gin, vodka, snaps och akvavit håller de den värmländska fanan högt på Systembolaget.

Värmland: Nordmarkens Aqvavit, (31008) 257:-

 

Uppsala

Akademiker tycks gilla gin, åtminstone om man synar vad som produceras inom Uppsala län. Akademikerlänet har nästan enbart gin av olika slag på Systembolagets hyllor. Bland de stora producenterna hittar vi Uppsala Destilleri, Tempel Brygghus och Länna Bruk. Men bland alla ginflaskor hittar vi faktiskt även lite absint, fruktsprit och druvsprit.

Bredden som Uppsala presenterar när det kommer till gin är minst sagt imponerande. Här finns det gin i alla olika former och slag. Bland annat hittar vi en med inslag av smörkola och vanilj från Uppsala Destilleri.

Uppsala: Håga Oaked gin, Uppsala Destilleri, (31205) 469:-

 

Västmanland

I det populära programmet ”På spåret” brukar Kristian Luuk inleda med den kända frasen ”Vart är vi på väg?”. Om destinationen varit Västmanland så hade en ledtråd kunnat vara ”Vi åker mot län som har allra minst antal spritsorter på Systembolagets hyllor”. Västmanland har nämligen två produkter på Systembolaget och de båda är gin. Det är Västerås Destilleri som håller fanan högt och representerar hela länet med stolthet.

Västmanland: Västerås dry gin, (37045) 307:-

 

Örebro

Whisky och gin. Gin och whisky. Och så lite snaps och absint på det. Så skulle man kunna sammanfatta spritlänet Örebro. Bergslagens Destilleri går verkligen i bräschen med sin tillverkning av whisky, gin och snaps. Vi har dock ett antal andra aktörer som också producerar sprit i länet. Till exempel Grythyttan som har en snaps och Svensk Absint som har en gin. Men överlag är det alltså Bergslagens Destilleri som leder Örebro län på Systembolagets hyllor.

Bland de olika produkterna hittas även flera intressanta whiskysorter.

Örebro: Bergslagens, Santa 21, 2021, (36889) 995:-

 

Stockholm

Visst är Stockholm det län som har flest spritprodukter på Systembolagets hyllor? Nope, faktiskt inte. Där står Skåne på förstaplatsen och blickar ner mot silverplatsen där Stockholm står. Men huvudstaden ska inte misströsta, här finns en otrolig bredd bland de olika produkterna. Likt övriga Sverige produceras det gin, gin och gin. Men här finns även fruktsprit, likörer, snaps, vodka och mycket mer.

Alla olika producenter är svårt att hålla reda på. Här finns både de små destillerierna och de stora bjässarna. Man kan lugnt konstatera att det i Stockholm inte går nöd på de olika spritsorterna och produkterna på Systembolagets hyllor. Bland de största producenterna hittar vi Stockholms Bränneri och Norrtelje Brenneri. De sistnämnda tillverkar bland annat en punsch.

Stockholm: Roslags Punsch, (80827) 270:-

 

Södermanland

Vem hade kunnat tro att vi skulle få se mer vodka än gin i Södermanland? Faktum är att det enbart finns en gin från länet på Systembolagets hyllor och den kommer från producenten Sprits of Trosa. I övrigt hittar vi två vodkor, flera akvaviter och bland annat en flaska aroniasnaps från producenten Karl Källander. Det finns faktiskt även två punsch från Södermanland. En rolig mix av olika spritprodukter.

Södermanland: Aroniasnaps, (83037) 252:-

 

Östergötland

Japp, nu har vi kommit fram till Götaland. Bland de olika spritprodukterna som produceras i Östergötlands län hittar vi föga förvånande gin, men här hittar vi även den intressanta produkten Kanal-Gräfvar-Sup från producenten Cask Borensberg i Motala kommun. Akvaviten beskrivs som en hyllning till alla som grävde Göta Kanal.

Utöver det tillverkar Bränneribolaget både en snaps och en gin. Här producerar även Men of Spirit sin ”Just Vodka” och ”Just Gin”. Det är med andra ord ett län som har en intressant bredd när det kommer till sin sprittillverkning.

Östergötland: Kanal-Gräfvar-Sup, (30515) 195:-

 

Västra Götaland

Västra Götalands län innehåller så otroligt många intressanta små orter som man lätt hade kunnat skriva egna artiklar om, men när det kommer till sprit så är det nästan enbart Göteborg det handlar om. Bästkusten, sol, skärgården, Smögen, fint vatten och mycket mer. Västra Götalands län erbjuder så otroligt mycket, och i spritväg är det gin, vodka och akvavit som dominerar. Här hittar vi dock även ljus rom. Japp, du läste rätt, det är producenten AB No1 Brands som tillverkar en ljus rom i Uddevalla kommun.

Bland de kända producenterna hittar vi Wet City Spirits, Svenska Eldvatten och Beersmiths. Det är föga förvånande att Göteborg har en stor bredd bland sin spritproduktion. Däremot saknar jag lite roligare namn på produkterna. Jag hade förväntat mig lite göteborgshumor när jag läste etiketterna. Istället får det priset gå till Lisch Vodka, som anspelar på det lokala smeknamnet på Lidköping. Jag kan även ge en pluspoäng till namnet Klockren Vodka, men den kommer från Udevalla.

Västra Götaland: No.1 Super Premium, Light Rum, (86319) 280:-

 

Gotland

Sveriges största ö bjuder på en hel del spännande producenter och spritprodukter. Vad sägs om en fatlagrad gin från Gotland Spirits, en brandy från Gute Vingård, en maltwhisky från Gotland Whisky och mycket mer. Utbudet på Gotland är minst sagt överraskande stort. Här finns till och med en stark lokal förankring det som kallas Gutevin Gotlandssnaps. Även om Gotland kanske inte är länet man tänker på direkt när man säger sprit, så är utbudet på Systembolaget förvånansvärt stort samt intressant. Här finns även den lokala producenten Hellström Gin som producerar både gin och glögg när det är period för det.

Gotland: Gutevin Gotlandssnaps, (80335) 250:-

 

Jönköping

Man får lov att vara lite besviken på utbudet som Jönköpings län levererar till Systembolagets hyllor. Strax över en handfull spritprodukter från länet går att hitta. Man skulle kunna vänta sig lite mer från ett län som har gett oss ostkakan, kebabsåsen och framförallt delikata äpplen.

I äppelriket Vistakulle strax norr om Huskvarna odlas det stora mängder äpplen som sen distribueras runtom i Sverige. Här produceras även Wista Härads Apel som är en fruktsprit som produceras av Vistakulle Fruktodling. De producerar även en punsch. Här finns även vinodlingar och på senare år har ett antal flaskor nått Systembolagets hyllor.

Jönköpings län är inte enbart Vistakulle och dess äpplen. På det småländska höglandet produceras det akvavit och örtlikör. Trots det skrala utbudet så får man ändå säga att det är spännande produkter som Jönköpings län levererar till Systembolaget. Jönköping får för övrigt utmärkelsen som enda län i landet som inte producerar gin som finns på Systembolaget.

Jönköping: Wista Härads Apel, VSOP, (36491) 529:-

 

Kalmar

Man får ändå ge Kalmar län att de verkligen inte tappat sina småländska rötter. Här märks den lokala förankringen av tydligt på utbudet av lokal sprit på Systembolaget, framförallt genom Kyrkeby Potatisbrännvin. Att Småland är ett potatislandskap råder det inga tvivel om, och här förvaltar Kyrkeby Bränneri det genom ett brännvin.

Likt de allra flesta länen i Sverige produceras det här även gin, men även vodka. Det finns två producenter representerade, ovan nämnda Kyrkeby Bränneri från Emmaboda och Wannborga på Öland. De sistnämnda fokuserar främst på gin och vodka där framförallt deras chilivodka drar blickarna till sig.

Kalmar: Kyrkeby Potatisbrännvin, Kummin, (33388) 289:-

 

Kronoberg

I Kronoberg har vi endast en spritproducent som levererar produkter till Systembolaget, nämligen Lydén Distillery i Ljungby. De har specialiserat sig på gin i alla möjliga slag. Totalt finns det fyra olika gin från Lydén på Systembolaget.

Som tur är från Kronoberg så är det kvalitet de levererar. Lydén fick nämligen utmärkelsen ”World’s best London dry gin 2021” i World gin awards. Deras hantverksgin har satt kronoberg på kartan som ett riktigt ginlän.

Kronoberg: Lydén Distillery, Dry Gin, (86424) 299:-

 

Blekinge

Blekinge påminner en del om Kronoberg när det kommer till utbudet på Systembolaget. Länet levererar nämligen sprit från en producent, Brygghus 19. Det Karlshamnsbaserade mikrobryggeriet och destilleriet har gjort sig ett namn i Sverige. Bland produkterna finns gin, vodka, akvavit, negroni och kaffelikör. Deras flaska och olika produkter finns i dag på flera systembolag runtom i landet. En riktig eloge till Brygghus 19 som håller Blekinges spritfana högt.

Blekinge: Blekinge Spring Gin, (35605) 365:-

 

Halland

Tänk dig Tylösand på sommaren. De vackra husen längs med kusten i Kungsbacka. Halmstad, Varberg och Falkenberg. Det finns minst sagt en hel del att uppleva och göra i Hallands län, framförallt på sommaren. När det kommer till spritproduktionen i länet så påminner den om flera andra län. Det är nämligen gin som dominerar. Det är både Skrea Backe Destilleri i Falkenberg och Fjäre i Kungsbacka som producerar gin i länet.

Halland har även en vodka som produceras av Kopparbergs Bryggeri i Laholm. När det kommer till ginen så ska Halland ändå ha en eloge som har en lokal anknytning. Skrea Backe producerar nämligen sin Ocean Strength-gin som anspelar på havet vid Hallands kust.

Halland: Skrea Backe, Ocean Strength, (37100) 388:-

 

Skåne

Vi avslutar givetvis med länet som har allra flest spritprodukter på Systembolaget, nämligen Skåne. En stor del av produkterna tillhör Sverige allra kändaste spritexport, Absolut, men Skåne producerar så otroligt mycket mer än bara Absolut vodka. Det är framförallt glädjande att se den lokala förankringen i till exempel Österlenssnapsarna från producenten Darom där man kan dricka snapsar med smak av Österlen, det vill säga äpplen, rabarber och flera andra frukter som finns där.

Det finns ett enormt utbud av olika spritsorter och Skåne imponerar minst sagt med sin bredd. I Landskrona producerar Backafallsbyn akvavit, vodka, gin, brännvin och bärlikör. Man kan lugnt konstatera att Skåne sitter välförtjänt på tronen som Sveriges spritlän nummer 1.

Skåne: Absolut Vodka, (88) 242:-

 

Om du är sugen på att se samtliga spritsorter från de olika länen i Sverige så kan du enkelt navigera dig på Systembolagets hemsida och välja sprit utifrån län.

Läs mer om sprit på Vinbanken