Laddar annons
Tips på billiga viner under 90 kronor – här är listan
7 Feb, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tips på billiga viner under 90 kronor – här är listan

Även om priserna på viner generellt sett går upp för varje år så finns det en del guldkorn för under 90 kronor i Systembolagets sortiment.

Vinets värld beskrivs ofta som underbar, men det är inte alltid den billigaste världen. Årgångsviner, premiumviner och viner från topproducenter kostar ofta en hel del och plånboken kan snabbt tunnas ut om man blir sugen på en flaska. Därför har vi nu tagit fram en lista på billiga viner som alla kostar under 90 kronor.

Det finns viner i alla prisklasser. Även om viner generellt sett bara blir dyrare och dyrare för varje år, till viss del beroende på allt mindre skördar och svårigheter på grund av klimatet, så kan man hitta en hel del billiga viner på Systembolaget som kostar under 90 kronor. Och nej, det är inga småflaskor, utan det är traditionella helbuteljer på 750 milliliter.

Här är listan på nio billiga viner i Systembolagets sortiment som alla kostar under 90 kronor:

Röda billiga viner under 90 kronor

Zensa, Primitivo, 2020 (73966) 89:-

Primitivo, denna så underskattade druva som bara blir populärare och populärare i Sverige. Med tydliga fruktiga inslag och även en liten sötma så sticker det här primitivo-vinet ut en aning från en klassisk primitivo, utan att för den delen bli sämre. En intressant smakupplevelse och ett vin som passar till många olika tillfällen.

Bouchard Aîné, Pinot Noir, 2020 (82531) 89:-

En trendig druva i sin allra lättaste form. Man ska inte hymla om att det finns betydligt bättre pinot noir-viner från Frankrike där ute, men det här vinet ger mycket för pengarna. Här känner man igen de klassiska jordgubbiga tonerna från en pinot noir och här möts man även av inslag av vanilj.

Chill Out, Shiraz Cabernet Sauvignon Organic, 2021 (2451) 89:-

En argentinare i ny årgång som ger mycket vin för pengarna. Kraftiga toner av mörka bär och en hel del fruktiga inslag. Där finns även tydliga chokladtoner som kompletterar fruktigheten i vinet på ett bra sätt. Chill Out är en storsäljare och i det här fallet överraskar de med ett brett vin som funkar i många olika sammanhang.

Vita billiga viner under 90 kronor

Leth, Grüner Veltliner, 2020, (4200) 89:-

Österrikes stolthet, grüner veltliner, kan komma i flera olika skepnader. Leths vin från 2020 är ett torrt vin med hög syra. Du kommer garanterat känna tydliga inslag som rör sig åt päronhållet, men där kommer du även känna nyanser av lime. Ett tryggt vin där man vet vad man får. Ett prisvärt vin som man kan plocka fram om man blir sugen på skaldjur.

Castelgufo Verdicchio dei Castelli di Jesi, 2020, (2034) 79:-

Italien och vita viner är för en del outforskat område. Om man däremot vill lära sig mer om italienska vita viner så är druvan verdicchio en bra ingångsdruva. Här kommer du mötas av ett vin med lite fatkaraktär men även tydliga fruktiga inslag i form av persika och citrus. Verdicchio är även känt för sin karaktäristiska gröna färg och druvan är regionen Marches stolthet. Om du blir sugen på kyckling så passar det här vinet riktigt bra.

Biecher, Riesling Réserve, 2020, (2198) 89:-

Självklart måste vi ha med en riesling. Här får vi ett vin som skiljer sig åt från de två ovanstående vita vinerna. Vi får ett vin med en rejält frisk smak där man känner av tydliga toner av gröna äpplen. Här är syran i fokus, och i kombination med tonerna av lime som finns i vinet, skulle det här vinet passa utmärkt till asiatisk mat.

Mousserande viner under 90 kronor

Alvaroni Cava, Reserva Brut, (71499) 89:-

När det kommer till mousserande viner under 90 kronor är utbudet betydligt skralare än bland de röda och vita vinerna. Däremot finns det ett antal mousserande viner där man får en hel del vin för pengarna. Ett sådant är Alvaronis cava. Ett prisvärt vin med tydliga citrusinslag. Här får man en klassisk torr cava med allt vad det innebär.

Mionetto, Prosecco Brut, (7749) 89:-

Vi måste såklart ha med en prosecco också. Vad passar då inte bättre än storsäljaren från Mionetto. Tydliga fruktiga inslag där man framförallt känner av päronen. Har blivit mångas favorit bland de mousserande vinerna under 90 kronor på Systembolaget. Mionetto prosecco passar i många olika sammanhang och funkar även riktigt bra om man ska blanda drinkar.

Pierre Olivier, Rosé Prestige Brut, (76086) 79:-

Ett mousserande rosévin som bjuder på en hel del vin för pengarna. Här får man bäriga toner med frisk smak. Man får vår- och sommarvibbar av vinet. Passar bra som apertif men även om man blir sugen på lättare fiskrätter.

Röda viner under 100 kronor - bäst i test