Laddar annons
Vitt vin runt 100 kronor – Bäst i test 2024
28 Apr, 2024
Uppdaterad:
29 Apr, 2024

Vitt vin runt 100 kronor – Bäst i test 2024

Det är med glädje vi kan konstatera att det fortsatt finns en hel drös prisvärda vita viner som kostar runt 100 kronor. Nu har vi kommit fram till vår stora topplista över vitt vin runt 100 kronor – bäst i test 2024.

Det är ingen som kan förneka att priserna på viner har gått upp generellt sett de senaste åren. Skattehöjningar, dyrare logistisk och dyra priser på material till allt från flaskor och etiketter, har lett till att du som konsument säkert har märkt att vin kostar mer än tidigare. Men det finns fortsatt väldigt mycket bra vitt vin runt 100 kronor på Systembolaget. Vi har testat en hel drös vita viner i nya årgångar de senaste månaderna, och dessa imponerar så pass mycket att vi att vi benämner dem som de bästa vita vinerna runt 100 kronor 2024 på Systembolaget.

Orsaken till att vi valt ett spann runt 100 kronor är för att väldigt många viner som tidigare kostade under 100 kronor, nu har tagit klivet över och kostar tresiffrigt. Utbudet av vitt vin under 100 kronor är helt enkelt för skralt för att få ihop en bra topplista, därav att vi utvidgat spannet till totalt 130 kronor. Så listan gäller viner som kostar upp till 130 kronor totalt, och här nedan har vi hittat de 12 bästa vinerna för runt 100 kronor. 

Här är de bästa vita vinerna runt 100 kronor på Systembolaget

 • Vill Wolf Grauburgunder
 • Saint Mont
 • Chateau Bonnet
 • Penfolds Koonunga Hill
 • Leitz Eins Zwei Dry
 • La Gascogne
 • Brochet Reserve
 • Kir-Yianni Assyrtiko
 • Kloster Eberbach
 • Antxiola
 • Leth Gruner Veltliner
 • Muscadet Sevre et Maine

Notera att listan kan komma att ändras de kommande månaderna på grund av årgångsbyten. De vinerna vi har med nedan är de vi har testat och som finns på hyllan. Men inom kort kommer flera av dessa viner få en ny årgång och då krävs det att vi testar dem igen för att se att de håller måttet och förtjänar en plats på listan. Därav att vissa av de här vinerna kan komma att försvinna och andra kan tillkomma. 

Vitt vin runt 100 kronor - Bäst i test 2024

 1. 1
  Bästa köp
  Fynd
  Villa Wolf Grauburgunder

  Villa Wolf Grauburgunder

  2023
  tysklandTyskland
  750 ml
  12.5%

  För 99 kronor är det här ett måste för dig som gillar vitt vin. Grauburgunder, eller pinot gris om man så vill, får nästan alltid stå i skuggan av riesling i Tyskland. Men det här vinet visar verkligen varför druvan förtjänar mer uppmärksamhet. Här får vi ett ungt, piggt, charmigt och fruktigt vin med en aromatisk och något spritsig känsla i munnen. Det är massvis av läskande päronsplitt med en fräsch medelhög syrlighet. Somrigt, läskande och riktigt gott. 

  99 kr
 2. 2
  Topprankad
  Fynd
  Saint Mont Les Cépages Préservés

  Saint Mont Les Cépages Préservés

  2020
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  13%

  När det här vinet lanserades i december 2023 blev det snabbt kritikerrosat bland de svenska vinskribenterna. Många hade med det på sina listor över mest prisvärda vita vinerna. Även vi blev lite tagna på sängen av att ett vin med årgång 2020 på sig lanserades i Sverige för blygsamma 99 kronor. I det här vinet får du en något utvecklad men fortsatt aromatisk ton där du kommer mötas av en liten fatkänsla, vit persika, gula päron, vita blommor och en lätt nötighet. Det här är lite fylligare men ändå fräscht och imponerande. Välgjort, prisvärt och ett dunderköp!

  99 kr
 3. 3
  Topprankad
  Fynd
  Château Bonnet Blanc

  Château Bonnet Blanc

  2023
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  13%

  År efter år imponerar det här vinet på oss, och det här är nog ett av de absolut tryggaste valen som finns på hyllan. Du får ett ungt, druvtypiskt vin med massvis av sauvignon blanc-vibbar. Det är färska gröna päron, det är krusbär, det är färska örter och det är massvis av härligt somrigt grönska i såväl doft som smak. En välgjord och supersnygg sauvignon blanc som alltid går hem. 

  109 kr
 4. 4
  Topprankad
  Fynd
  Penfolds Koonunga Hill Chardonnay

  Penfolds Koonunga Hill Chardonnay

  2023
  australienAustralien
  750 ml
  12.5%

  Det finns en anledning till att vi utsåg det här vinet till mest prisvärda chardonnay 2024 på hyllan. Här får du ett extremt välgjort vin med en lätt fatkaraktär med friska och fräscha toner av såväl gula päron som gröna äpplen. Men här dyker det även upp en snygg liten sälta i längden. Detta är fräscht, matvänligt och oerhört snyggt gjort. 

  99 kr
 5. 5
  Topprankad
  Fynd
  Leitz Eins Zwei Dry Riesling

  Leitz Eins Zwei Dry Riesling

  2022
  tysklandTyskland
  750 ml
  12%

  Att få tag på riktigt bra riesling för runt 100 kronor är inte världens enklaste, även om det finns ett antal alternativ. Vårt faller på Leitz Eins Zwei Dry som är en väldigt ung, frisk och druvtypisk riesling med snygg syra och tydliga somriga drag i sig. Här samsas de gröna granny smith-äpplena med persika och limetonen. Friskt, fräscht och prisvärt från en av de absolut bästa riesingmakarna där ute. 

  107 kr
 6. 6
  Topprankad
  Fynd
  La Gascogne par Alain Brumont Sauvignon Blanc Gros Manseng

  La Gascogne par Alain Brumont Sauvignon Blanc Gros Manseng

  2022
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  12.5%

  Sydvästra Frankrike förtjänar mer uppmärksamhet. Om du vill göra de stora fynden så är det här du ska leta. Och den stora stjärnan här heter Alain Brumont. I sitt vin La Gascogne så har han skapat ett fruktigt, ungt och piggt vin med bra energi och väldigt mycket tydliga sauvignon blanc-drag. Här kommer de små honungsmelon-tonerna fram direkt i doften, men du får även tydliga fruktiga drag av päron och krusbär. Här finns även en trevlig örtighet av timjan, och allt avslutas med en påtaglig citrussyrlighet. Ett perfekt vin till den stora sommarfesten. 

  109 kr
 7. 7
  Topprankad
  Fynd
  Brochet Réserve Sauvignon Blanc

  Brochet Réserve Sauvignon Blanc

  2023
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  12.5%

  Märker du av ett mönster med den här listan? Att det finns många sauvignon blanc-viner. Det här är kanske ett av de allra bästa sauvignon blanc-vinerna i den här prisklassen. Här får du ett lite större djup med flera lager av fräscha frukter och örter. Det här bjuder på en liten tropisk touch i form av passionsfrukt. Munkänslan är en gnutta spritsig vilket ger vinet en fräsch touch. Det här är grönt, mineraliskt med en liten sälta i sig och en diskret kryddighet. Det här är ett måste för sauvignon blanc-älskaren. 

  129 kr
 8. 8
  Topprankad
  Fynd
  Kir-Yianni

  Kir-Yianni

  2023
  greklandGrekland
  750 ml
  13.5%

  Assyrtiko får väldigt sällan uppmärksamhet i Sverige, men här förtjänar druvan och vinet sin plats. Om du inte testat det här vinet än så är det nog på tiden. Du får ett rent och energiskt vin med tydliga toner av päronsplitt rakt igenom doft och smak. Men här kommer det även fram en fin liten havskänsla i längden med en diskret sälta. Det är fin energi, härlig syra, ren frukt och läskande gott. 

  114 kr
 9. 9
  Topprankad
  Fynd
  Kloster Eberbach Riesling Kabinett

  Kloster Eberbach Riesling Kabinett

  2022
  tysklandTyskland
  750 ml
  8%

  Ett extremt matvänligt och brett vin. Kloster Eberbach Kabinett ger dig facit på hur en välbalanserad riesling med sötma i sig ska vara. Här får du en fruktig och liten blommig ton med gröna päron, vita blommor, vit persika och ett rejält limegrepp. Den där sötman som finns där balanseras upp av den snygga och skarpa syran. Servera till antingen bao buns med het lax eller till den lite lätt heta sushin med srirachamajonnäs. 

  129 kr
 10. 10
  Topprankad
  Antxiola

  Antxiola

  2022
  spanienSpanien
  750 ml
  11.5%

  Det här kan vara det roligaste vinet av alla på listan. Orsaken till att det är med är för att det är lite av en syrebomb. Det här är supersyrligt, fräscht och trevligt på alla sätt och vis. Det är ett vin som man hajar till av och som man reagerar på direkt. Det kommer från Baskien och bjuder på gröna äpplen men även lite lätta toner av krusbär och en rejäl citrussyra i slutet. Makalöst fräscht och friskt, och alldeles utmärkt till skaldjuren nu till sommaren. 

  129 kr
 11. 11
  Topprankad
  Leth Familien Reserve

  Leth Familien Reserve

  Grüner Veltliner, 2022
  osterrikeÖsterrike
  750 ml
  13%
  Ett väldigt druvtypiskt vin med fin, ren frukt, bra energi och tydliga toner av gula päron direkt i doften. Här får du även den där härliga vitpepprigheten som man vill ha i en gruner. Massvis av ren frukt men man får även ett imponerande djup med kryddor, färska örter och en fin syra. Servera till wienerschnitzel gjord på kalv och kaprissmör
  129 kr
 12. 12
  Topprankad
  Muscadet Sèvre et Maine

  Muscadet Sèvre et Maine

  sur lie, 2022
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  12%
  Muscadet kan nog vara ett av de mest underskattade vinerna i hela Frankrike sett till prislapp. I det här vinet, som har legat på sin egen jästfällning vilket namnet antyder, får man ett härligt fruktigt och friskt vin med en del färska örter i doften som höjer fräschören. Det är gröna päron, örter och en skvätt lime i en snygg paketering. Okomplicerat och makalöst prisvärt. Det här är husvinsmaterial! Servera till ostron.
  99 kr