Bolgheri – franska druvor i en toscansk kostym
13 Mar, 2025

Bolgheri – franska druvor i en toscansk kostym

I de västra delarna av Toscana bara några få kilometer från kusten hittar vi vinområdet Bolgheri. Men till skillnad från många andra italienska vinområden så är det franska druvor som dominerar här. Dock har området aldrig tappat sin toscanska stil. 

  • Fynd 2025
    Il Seggio Poggio al Tesoro

    Il Seggio Poggio al Tesoro

    2022
    italienItalien
    750 ml
    14%

    Djupt, koncentrerat och fylligt med massvis av mörk frukt. Mörka plommon, svarta vinbär, blåbär, björnbär, varma vinterkryddor, viol, tydlig fatkaraktär och choklad i slutet. Detta är både kompakt, välgjort men ändå elegant med en bra tanninstruktur och hög syra. Det här bjuder lager på lager av rik och generös frukt med otroligt snygg fathantering till ett väldigt bra pris. Klockrent till oxfilén eller grillen. 

    92
    249 kr

– Bolgheri och supertoscanare är absolut inte samma sak. Många tror säkert att alla så kallade supertoscanare görs i Bolgheri men det är inte fallet, och egentligen är det två helt olika saker. 

Andrea Lonardi är Master of Wine, vd och ytterst delaktig för vinmakningen hos Marilisa Allegrini Group sedan drygt ett år tillbaka. Han om någon känner till Bolgheri utan och innan. Han är nämligen djupt ansvarig för produktionen av några av de främsta Bolgheri-vinerna som finns att gå att få tag på, bland annat Il Seggio som finns på hyllan på Systembolaget. För honom är Bolgheri mycket mer än bara ett vinområde som började få uppmärksamhet för några decennier sen. Det handlar snarare för honom om en stil där man blandar det bästa av två världar. 

– I Bolgheri så har vi vår egna stil. Jag brukar säga att Bolgheri är Medelhavets Bordeaux utan att man faktiskt nämner Bordeaux. Bordeaux har sina utmaningar och är inte lika trendigt nu som det var för några år sedan. I stilen som vi vill förmedla med våra Bolgheri-viner så vill vi ha Bordeauxsmaker men med en toscansk stil.

Bolgheri
Vingård i Bolgheri.

Vad är det då som gör Bolgheri så speciellt inom den italienska vinindustrin? Det hela började egentligen strax efter andra världskriget då en man vid namn Mario Incisa della Rochetta valde att utmana hela den italienska vinindustrin genom att plantera franska druvor i närheten av kusten i Toscana, i ett område som tidigare knappt använts för vinproduktion. Namnet på området var Bolgheri och vinerna Mario Incisa della Rochetta fick fram blev snabbt lovordade och senare även mytomspunna. Hans prestigevin Sassicaia blev även den första supertoscanaren. Och just benämningen supertoscanare innebär helt enkelt ett vin som går emot de satta lagarna och reglerna för vinproduktion och då främst använder sig av franska druvor. Ändå väljer Andrea Lonardi att betona faktumet att Bolgheri och supertoscanare är två helt olika saker. 

"Bolgheri är en egen stil"

– Merparten av alla så kallade supertoscanare görs inte ens i Bolgheri. Det finns några som görs i Chianti och andra delar av Toscana. Det är därför jag säger att Bolgheri är en sak och supertoscanare är en annan sak. Jag är med och skapar de båda och om du testar de båda så får du se skillnaden.

Vi kommer tillbaka till den stilen som gör Bolgheri Rosso speciellt. 

Andrea Lonardi med familjen Allegrini. Till vänster vinet Il Seggio som finns på hyllan på Systembolaget.
Andrea Lonardi med familjen Allegrini. Till vänster vinet Il Seggio som finns på hyllan på Systembolaget.

– Det är en egen stil. Man känner av Bordeauxsmakerna men med toscanska tanniner, syra och aromer. Det är en toscansk känsla över vinerna som gör att man känner att det är toscanska viner. Sen måste man även förstå att vi befinner oss vid Medelhavet, och det är en speciell terroir vi har här. Vi är en kustregion. 

Finns få viner från Bolgheri på den fasta hyllan

Utifrån sett kan Bolgheri tyckas vara komplicerat. Man har smaker av Bordeaux, man ligger geografiskt i västra Toscana och man blandas ofta ihop med supertoscanare. Just det arbetar många producenter i Bolgheri stenhårt med, nämligen att ändra bilden och få fler att förstå vad en Bolgheri Rosso är. 

– Jag är övertygad att om fler testade ett vin från Bolgheri så skulle man bli otroligt imponerad. Det är en stil som tilltalar många och som dessutom fortsatt håller ett bra pris. Medan Bordeaux som region är enorm och odlingsarealen omvandlas till annat, så ökar Bolgheri bara i intresse och försäljning. 

I Sverige i dag går det att hitta en bit över 30 viner från Bolgheri på Systembolaget, dock är de flesta av dem i beställningssortimentet. Det finns dock i dag två viner i det fasta sortimentet, varav Il Seggio som Andrea Lonardi ansvarar för, är ett av dessa. 

Bolgheri är ett kustnära område med tydlig påverkan från Medelhavet.
Bolgheri är ett kustnära område med tydlig påverkan från Medelhavet.

– För mig är det vinet en äkta bild av Bolgheri. Det ger verkligen den där karaktären som vi vill ha i vinerna. Du kommer känna av Bordeauxsmakerna men du kommer även känna av att du befinner dig i Toscana. 

"Nämn inte Bordeaux när du pratar om Bolgheri"

Det var så sent som 1994 som det fick börja göras röda Bolgheri DOC-viner. Bara de senaste åren har Andrea Lonardi på nära håll märkt hur trenderna skiftat. 

– Just nu är det väldigt mycket cabernet franc som ökar rejält. För bara några år sedan var det den druvan som vi hade minst av i våra vingårdar, och nu är den bland de druvorna som vi har mest av.

– Det är väldigt roligt att arbeta i det här området då det verkligen är ett speciellt område där man kan skapa helt fantastiska viner. Men glöm inte att Bolgheri inte är supertoscanare. Och nämn inte Bordeaux när du pratar om Bolgheri, vi har vår egen stil, avslutar Andrea Lonardi.