REA | Två röda viner för 49 respektive 59 kr
Tidigare kunde vi hitta till nedsatta viner på Systembolaget med hjälp av rödmarkerade priser. Har inte sett det på länge så man antar att den […]
Cariñena är nämligen vad druvan kallas i Spanien, medan carignan är det franska namnet. I Italien är det carignano som gäller, och i USA benämns druvsorten som carignane.
Carignan kräver ett varmt klimat och är ganska sårbar när det gäller sjukdomar. Fördelarna med druvan är att den inte behöver särskilt mycket vatten och att den ger stora skördar. Carignan producerar upp till fyra gånger mer vin per hektar jämfört med exempelvis cabernet sauvignon. Därför var carignan länge Frankrikes mest odlade druva. Odlingsarealen nådde sin toppnotering 1988. Därefter började carignan förlora mark till merlot som sedermera tog över förstaplatsen.
Carignan har länge dragits med ett dåligt rykte. Druvan har förknippats med enkla viner av begränsad kvalitet. Den uppfattningen har dock ändrats en del på senare år. Ett flertal producenter, exempelvis i den spanska regionen Priorat, har visat att carignan kan ge intressanta viner av hög kvalitet. Ofta har druvan ingått i blandningar, men det finns även många respektabla viner som enbart består av carignan.
Frankrike är fortsatt den största odlaren av carignan, trots nedgången som skett där. Spanien och Italien kommer därnäst på listan. Sedan följer en rad länder från olika kontinenter. I Afrika hittas carignan bland annat i Algeriet och Tunisien, och i Sydamerika odlas druvan i Chile och Argentina. Det finns även carignanodlingar i USA och Israel.
Carignanvin är ofta torrt och rikt på tanniner. Smaken präglas vanligen av plommon, körsbär och svarta vinbär. Det kan även finnas inslag av peppar, kanel, kryddnejlika och muskot. En smak av kött är också ett utmärkande drag hos carignan, något som särskiljer druvans viner från andra sorter.
Carignanvin går väldigt bra ihop med många olika maträtter. Framförallt är vinet ett bra komplement till kött av varierande slag. Testa gärna carignan till köttbullar, korv, skinka och bacon. Vinet passar också fint till kyckling och anka. Det går bra att dricka carignan ur ett vanligt rödvinsglas med bred kupa.
Rätt temperatur för carignanvin är 16–18 grader, alltså en liten bit under rumstemperatur. Om vinet serveras för varmt riskerar smaken att bli bitter och präglas för mycket av alkohol. För att få rätt temperatur brukar det vara lagom att ställa flaskan i kylen ungefär en halvtimme innan servering.
Systembolaget har ett ganska brett utbud av carignanvin. Det finns ett fyrtiotal sorter att välja mellan, och ungefär hälften hittas i det fasta sortimentet. Dock ska man komma ihåg att många av vinerna är blandningar, och att carignan ofta bara utgör en mindre del av innehållet. Frankrike dominerar utbudet, men det finns också alternativ från exempelvis Spanien och Chile. Det går att hitta sorter en bit under hundra kronor, för den som är nyfiken på att testa druvan utan att spendera alltför mycket pengar.
Tidigare kunde vi hitta till nedsatta viner på Systembolaget med hjälp av rödmarkerade priser. Har inte sett det på länge så man antar att den […]
Château Pech-Latt är ett måttligt berömt och utmärkt rödvin för alla kötträtter med lite smak och innehåll. Den har just anlänt i nya årgången 2013 […]
Châteauneuf-du-Pape är södra Rhônes största vindistrikt. Här produceras det övervägande röda viner i en stil eller kalla det ursprungstypicitet som bygger på smak av rik […]
Roussilion, Frankrike Kan man tala om ett artisteri bakom viner? Eller är hantverk ett bättre ord? Om nu vin kan vara produkten av ett artisteri, […]