Vodkapasta – fräsch variant med basilika
Vodkapasta var den trendiga pastarätten för ett antal år sedan. Här serveras den på ett modern och mer fräscht sätt.
RECEPT. Att välja kött med hög kvalitet och därmed kanske också äta lite mindre kött ligger i tiden.
För en foodie borde hög kvalitet också vara avgörande i valet: kött som kommer från djur som mår bra blir ofta både saftigare och mer smakrikt. Det beror på att de går utomhus och äter gräs och örter vilket också gör att de växer långsammare.
Skillnaden blir tydlig i smaken eftersom umami, den femte grundsmaken, blir mer framträdande då.
Att äta mindre kött innebär inte mindre smak. Lägg större krut på tillbehören istället. Då kan du arbeta med olika texturer och minska köttmängden men ändå få samma stora smakupplevelse. Särskilt när du kombinerar måltiden med viner du har valt som tar större hänsyn till tillagningsmetod än till vilken typ av protein som ligger på tallriken. Det är trots allt stor skillnad i dominerande smaker på en råbiff och en grillad oxfilé.
Så istället för att utgå från proteintyp så är det en god idé att se till rättens helhet. Det finns några enkla regler att luta sig mot om man är osäker. En är att het och kryddstark mat behöver vin med lite mer sötma (exempelvis från restsötma eller toner av honung eller söta frukter i vita viner) och syra (exempelvis från bärtoner i lättare röda viner).
Syrliga ingredienser gillar sällskap av bäriga och fruktiga viner med bra syra. Om maten har mycket smak av grädde eller smör kan man absolut välja ett vin med hög syra eller ett vin med gott om tanniner.
Här har vi samlat våra bästa recept kring allt som handlar om kött. För att göra det lite enklare har vi valt att dela in dem efter de olika typerna. Vilt hittar du dock i en egen kategori här. Vi hoppas du hittar något som lockar till nya smakupplevelser i köket.
Värt att tänka på
Kött är fortfarande en viktig del av kosten, värdefull ur näringssynpunkt men också för den goda smakens skull. En normalportion täcker en fullvuxen persons proteinbehov och en del av de spårämnen kroppen behöver. Laga kött med omsorg och var noga med tiden som kan göra skillnad mellan en saftig biff och en torr.
1. Hur du lyckas med stekning av kött – av Jonas Alwin.
Vodkapasta var den trendiga pastarätten för ett antal år sedan. Här serveras den på ett modern och mer fräscht sätt.
Chicken parm med bucatini är maträtten som imponerar på vännerna och familjen. En smakrik rätt där många kraftiga smaker kombineras ihop.
Ryggbiff med kappa, asiatisk chimichurri och blancherade grönsaker är rätten som man bjuder på när man vill lyxa till det på ett enkelt sätt.
Wok med ryggbiff, chili och kimchidipp är rätten du ska laga när du är sugen på något snabbt, smakrikt och hett.
Fläskkarré med hoisinsås, kålsallad och ris är en enkel, smidig och otroligt god rätt. Recept och vintips hittar du här.
Vilket vin ska man dricka till råbiff? Det beror helt och hållet på vad råbiffen består av och vilka tillbehör man har till.
Ramsläkspasta med salsiccia och sparris. En enkel och fräsch pastarätt som kombinerar det bästa från Italien med det bästa från Sverige.
Välj ett mer okomplicerat vin för hettan i kimchin tar udden av de mest finstilta nyanserna i maten.