Tillbaka till: Vinländer

Spanien

spanien

Spanskt vin och dess historia

Det uppskattas att spanskt vin odlades och producerades redan på 3000-talet f.Kr på den Iberiska halvön. Men romarna var primärt de som senare utvecklade vinodlingarna i Spanien till nästa nivå. Vilket romarna även gjorde i många av de andra stora vinländerna i Europa såsom Italien, Frankrike och Tyskland mfl.

Det var dock inte förens runt 1800-talet som Spaanien började kunna framställa några kvalitetsviner. Vid det tillfället så var det framförallt Rioja som var det område i Spanien som började nå en högre nivå och producera kvalitetsviner. Dock var det endast under en kortare period då vinlusen sedan drabbade Rioja området, vilket gjorde att vinproduktionen sen inte kom igång ordentligt igen förens efter andra världskriget.

Vin från Spanien var därför väldigt mediokert ända fram tills 1970-talet.

Ytterligare information om spanskt vin, vindistrikten i Spanien samt dess olika vinstilar finner ni på respektive sida nedan. Just nu är inte alla vindistrikt tillgängliga, men vi arbetar på att lösa det så fort som möjligt. Allt för att kunna ge er den bästa möjliga informationen och kunskapen kring viner från Spanien.

Andalucía (52)Castilla y León (34)Extremadura (6)Galicien (11)Katalonien (34)La Mancha (24)Murcia (4)Öarna (6)Rioja (42)