Montsant – viner från fyra olika jordmåner
Montsant är appellationen som ofta hamnar i skuggan av Priorat, men regionen själv är värd att uppmärksammas för dess viner och terroir.
Det uppskattas att spanskt vin odlades och producerades redan på 3000-talet f.Kr på den Iberiska halvön. Men romarna var primärt de som senare utvecklade vinodlingarna i Spanien till nästa nivå. Vilket romarna även gjorde i många av de andra stora vinländerna i Europa såsom Italien, Frankrike och Tyskland mfl.
Det var dock inte förens runt 1800-talet som Spaanien började kunna framställa några kvalitetsviner. Vid det tillfället så var det framförallt Rioja som var det område i Spanien som började nå en högre nivå och producera kvalitetsviner. Dock var det endast under en kortare period då vinlusen sedan drabbade Rioja området, vilket gjorde att vinproduktionen sen inte kom igång ordentligt igen förens efter andra världskriget.
Vin från Spanien var därför väldigt mediokert ända fram tills 1970-talet.
Montsant är appellationen som ofta hamnar i skuggan av Priorat, men regionen själv är värd att uppmärksammas för dess viner och terroir.
Vad betyder egentligen ordet sangria, och varför tycks vi i Sverige främst dricka det på sommaren? Vi har grävt på djupet.
Spanskt bubbel är mer än bara cava. Landet producerar mousserande viner av hög klass. Vi har listat fem prisvärda viner från landet.
Producenten Artadi från södra Baskien leverar år efter år viner gjorda på druvan tempranillo som håller absolut högsta klass.
I södra Baskien, i närheten av staden Laguardia, har vinproducenten Artadi sin hemvist. 2015 valde de att lämna Rioja och gå sin egen väg.
I de södra delarna av Baskien ligger den lilla staden Laguardia. Trots att den är okänd produceras här några av landets bästa viner.
Vin till grillat är ett måste för många, men hur ska man tänka när man ska välja vin till sommaren härliga grillbuffé?
Roy Fares lanserade för ett år sedan sitt första vin. I en lång intervju berättar han nu varför det blev just en cava och inte dessertvin.