Laddar annons
Nyheter på Systembolaget 1 september - topplista
31 Aug, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nyheter på Systembolaget 1 september - topplista

Fredagen den första september är det lansering både Systembolagets fasta sortiment och i det tillfälliga. Den fasta lanseringen är något bättre än de två föregående även om det fortfarande verkar vara mer fokus på själva förpackningen än på kvaliteten i innehållet.

Vinbanken har provat och valt ut 10 viner vi tipsar om – fem röda och fem vita som alla håller mycket bra nivå bland nyheterna på Systembolaget i det fasta sortimentet 1 september.

VITA VINER

Feinherb 2021 (1145), Tyskland, Mosel VDP Gutswein, Wegeler, 119 kr 16
poäng (++)

Rent och friskt med päron, äpplen, vita blommor, persika, grapefrukt, antydan till söt frukt som vägs upp av en fin syra. Elegant eftersmak med mineraler, bra syra och lite sälta. Lysande till asiatiska rätter med lite hetta.


Alba Rhino Vinho Verde 2022 (3128), Portugal Vinho Verde Quinta das Arcas, 159 kr 15,5 poäng (+)

Lättillgängligt ungt vin med äpplen, persika, brödryddor, pomerans, blommor örter och mineraler. Trevligt, välgjort och ett av lanseringens bättre viner men skulle ha lyft ett snäpp till av lite högre syra.


Voyage Blanc Sauvignon Blanc Fumé 2022 (1152), Frankrike, EKO, Bergerac, 89 kr 15,5 poäng (++)

Fruktigt, friskt och piggt med krusbär, äpplen, citrus, kiwi, örter, lätt ton av ekfat, bra syra, mineraler och lite sälta. Mycket vin för lite pengar.


Moncaro Terre di Chieti Trebbiano 2022 (2822), Italien, Abruzzerna, EKO, 90 kr 15 poäng (+)

Fruktigt, friskt och piggt med äpplen, persika, citrus, grapefrukt och örter. Välgjort med ren fin frukt och elegant balanserade kompononter och en torr livlig eftersmak med mineraler och lite sälta.


Villa Maria Earth Garden Sauvignon Blanc 2022 (2396), Nya Zeeland, Marlborough,129 kr 15,5 poäng (+)

Friskt ungt och lätt aromatiskt vin med ståligt ren frukt av gröna äpplen, citrus, päron, krusbär, vibrerande energi, klockren syra, bra balans, mineraler och fin sälta. Det här vinet lanseras i det fasta sortimentet i fem butiker men det finns ett webbsaldo som gör att det går att beställa till samtliga butiker. Det är ett fenomenalt trevligt matvin (= Gästerna är på ingående lugnet börjar lägga sig och de sista detaljerna utförs i matlagningen. När är passar ett vin bättre än nu? En skvätt i kocken och en i såsen och sen välkomnar vi gästerna med samma vin).

RÖDA VINER


Dolcetto Dogliani Monterustico 2021 (20076), Italien, Piemonte, EKO, 129 kr 15,5 poäng (+)

Ett ungt och vibrerande friskt vin med dofter av mörka körsbär, plommon, björnbär, hallon och örter. Smaken är välbalanserad med varmt mogen frukt av tranbär, söt lakrits och fina lingonsyror.


Glou-Glou Corbières 2022 (20076), Languedoc-Roussillon, EKO, 110 kr 15,5 poäng (++)

Syndigt fruktintensivt med massor av varmt mogen röd- och mörkbärig frukt av björnbär, vildhallon, plommon, lagerblad och oliver. Tät och intensivt fruktig smak med körsbär, lakrits, bra balans och söt varm frukt.


Maze Cabernet Sauvignon Grand R. 2019 (2328), South Australia, Vinous Australis, 119 kr 15,5 poäng (++)

Tillgänglig doft med begynnande mognad och pigga fruktiga inslag av svarta vinbär, plommon, körsbär örter och en lätt ton fat. Smaken är drygt medelfyllig och frisk med björnbär, lakrits, bra balans, fin syra, bra energi och längd.


Cecchi Chianti Classico 2021 (2842), Toscana, EKO, Cecchi, 169 kr 16 poäng (+)

Ett ungt lite återhållet och stramt vin med med stiltypiska chiantidrag av körsbär, plommon, vildhallon, lagerblad, tranbär, bra balans och fin syra. Trevlig, medelfyllig och välbalanserad eftersmak med mineraler, kaffe och choklad.


McManis Merlot 2021 (2842), Kalifornien ,Lodi 119 kr, 15,5 poäng (++)

Ungt, piggt och medelfylligt vin med svarta vinbär, plommon, vildhallon, tobak och fat. Tillgängligt och smakrikt med mörka körsbär, lagerblad, mynta, silkigt lena tanniner, kryddor, pomerans och kaffe.