Tillbaka till: Frankrike

Alsace

Frankrikes näst nordligaste vindistrikt, Alsace, är mest känt för sina aromatiska vita viner, fransktyska mat och pittoreska sagobyar.

I nordöstra Frankrike, på gränsen mot Tyskland, ligger det välkända vindistriktet Alsace. Om man läser en lista på druvorna som odlas i regionen så kan man lätt tro att regionen tillhör Tyskland, vilket den faktiskt gjort ett flertal gånger.

Det är nämligen så att den mest odlade druvan i Alsace är riesling, som också är den mest odlade druvan i Tyskland. Rieslingvinerna från distriktet är kända för att ha hög syra och vara torra och det råder ofta delade meningar om vilka som faktiskt producerar de bästa vinerna på riesling; Frankrike eller Tyskland.

Andra druvor som är populära att odla i Alsace är gewurtztraminer, pinot gris, pinot blanc och pinot noir, för att nämna de vanligaste.

Viner gjorda på gewurtztraminer i Alsace brukar kännas igen på sin fyllighet, sina kryddiga inslag och höga alkoholhalt.

När det kommer till odlingen av pinot blanc så brukar druvan utgöra grunden i de mousserande vinerna som produceras i regionen, cremant. Cremant d’Alsace är namnet på det mousserande vinet. Det kan dock nämnas att namnet cremant används i flera andra regioner i Frankrike, så det är inget geografiskt skyddat begrepp.

Pinot gris brukar ofta vara uppskattade viner i regionen då de brukar ha tydliga smöriga inslag och man känner igen nötigheten i vinerna.

I regionen Alsace hittar man EU-huvudstaden Strasbourg som ligger på självaste gränsen till Tyskland. På andra sidan gränsen är det inte alls ovanligt att man hittar stora odlingar av pinot noir i närheten av kurorten Baden. Fransmännen vill såklart inte vara sämre än sina tyska grannar så odlingar av pinot noir går att hitta i Alsace också. Ungefär tio procent av alla druvor som odlas i regionen är pinot noir, men det är i stort sett den enda produktionen av rödvin i Alsace.

Den absolut största delen av produktionen vin i Alsace utgörs av vitt vin. Detta syns även om man tittar på Systembolaget då de allra flesta vinerna från distriktet som går att hitta i deras utbud är vita viner, även om det på senare år dykt upp ett antal pinot noir-viner på Systembolaget också.

Druvor: Riesling, pinot gris, pinot blanc, gewurtztraminer, pinot noir

Topplista: De bästa Alsacevinerna just nu