Laddar annons
Veckans femhundring – vi fastnar vid Italienhyllan
29 Sep, 2023
Uppdaterad:
29 Sep, 2023

Veckans femhundring – vi fastnar vid Italienhyllan

När vi plockar upp den svarta korgen den här veckan så har vi siktet inställt på Italienhyllan på Systembolaget. Vi är nämligen sugna på en italiensk middag kvällen till ära och då ska vi givetvis matcha det med italienska viner. 

Veckans femhundring är vinserien där vi tar med oss vår fiktiva femhundring till Systembolaget en vanlig fredag och ska handla. Vi plockar upp korgen och tar oss igenom butiken för att hitta viner som totalt inte kostar mer än 500 kronor ihop. Tanken med artikelserien är att vi ska välja viner som antingen finns i det fasta sortimentet eller i det tillfälliga sortimentet.

I veckans femhundring siktar vi varje vecka på att ha med olika antal många vintips, baserat på hur mycket vinerna kostar. Vi vill välja en överkomlig summa och vi vill tipsa om genuina och trovärdiga tips baserade på tid på året och nyhetsvärde. I veckans femhundring kommer du som läsare kunna gå in varje fredag när du står på Systembolaget och bli tipsad om vad du kan köpa för femhundra kronor denna fredag.

Vissa veckor kanske det kommer lanseras ett vin som bara det kostar runt femhundra kronor, och då blir det veckans enda tips. Men det kommer vara väldigt sällan som vi kommer ha enbart ett vintips på fredagar, det ska till en exceptionell lansering om det ska ske.

Veckans femhundring – vi står vid Italienhyllan länge

Den här veckan är vi bestämda när vi tar ett bastant grepp om det svarta handtaget. Med ett ryck drar vi upp korgen och vi har siktet inställt på den italienska hyllan. Ska vi laga kanske en lasagne? Eller kör vi på en italiensk charkbricka? Varför inte en rejäl köttbit med lite rosmarin, krämig potatismos och fräscha grönsaker? Det spelar ingen roll just nu, för vi är sugna på ett härligt italienskt rött vin. Vi går runt bland hyllorna, flackar med blickan och så fastnar vi för ett begrepp som vi hört förut men som inte är så bekanta med; Brunello di Montalcino. 

Montalcino är den lilla byn i de södra delarna av Toscana där man kallar druvan sangiovese för brunello, därav namnet. Om du frågar en samlad expertkår angående vilket område som ger de bästa sangiovese-vinerna så kommer nog de allra flesta svara just Montalcino, och inte Chianti, vilket säger en del om kvalitén på vinerna från Montalcino.

När vi bestämmer oss för att gå vidare så möts vi av ett vin i PET-flaska som kostar 129 kronor. Vi reagerar direkt. PET är nog inget för mig. Och ska jag dessutom betala 129 kronor så kan jag väl få en riktig flaska ändå. Men det är något med just den här flaskan som lockar. Det står nerello mascalese på den. Det är samma druva som används i Etna Rosso, de där vulkanvinerna som är så uppskattade och omtyckta. Vi vänder på flaskan, vi klämmer lite på den. Det är ovant, det är osäkert och det är något som vi inte riktigt är bekväma med. Men vi väljer ändå att ta flaskan och stoppa ner den i korgen.

Vi går till den vita Italienhyllan. Det här är lite okänt område för oss, för italienska vita viner är inget att ha enligt de allra flesta, så vi brukar undvika den här delen av Systembolaget. Det är öde här, medan folket flockas kring de krispiga tyska rieslingvinerna och de allt dyrare franska chablisvinerna. Du lockas av att också gå dit och ta något som du alltid tagit, men du bestämmer dig för att stanna kvar här vid den lugna hyllan. Du är ute efter ett enkelt men smakrikt vitt vin, och du hittar ett pinot grigio. Ska jag verkligen ge den här druvan en ny chans, tänker du för dig själv? Såklart du ska är det givna svaret. 

Totalt kostnad: 497
*+ 1 krona pant