Druva

Silvaner

Silvaner, grüner silvaner, sylvaner. Företrädesvis odlad i Tyskland samt centraleuropa. Stammar förmodligen från Österrike. Odlad i Franken sedan 1659 där de mest välrenommerade silvanervinerna produceras idag.

I Alsace är silvaner en av de enkla druvorna som används till vardagliga blandviner. I Franken, Tyskland är druvan kejsaren. Här tillverkas viner med fantastiskt djup, mineralitet och finess, många gånger i klass med riesling. Silvaner (stavas ibland sylvaner) är en gammal druva, som kom till Tyskland från Österrike under 1600 talet. Den har en kraftig växt och kan ge stora skördar med relativt hög sockerhalt, hög alkholhalt, och milda syror. I Österrike är druvan idag nästan utrotad. Jag hittade ett rätt intressant vin av den i Steiermark för några år sedan. Totalarealen anges numera till långt mindre än 100ha. Det fanns också en hel del i USA förr, men den är starkt på retur även där. I norra Italien i Alto Adige finns spridda odlingar men få viner av distinktion. Medium produktiv och känslig. Hög syra, medelstor kropp utmärkande. Är inte känd för lagringsdugliga viner. Silvaner hade sin största utbredning på 1960-talet. Då var den ca 30% av Tysklands och 25% av Alsace vinodlingar och dess höga avkastning var ett av skälen. Denna enkla silvaner har försvunnit successivt och idag är bara en bråkdel av odlingarna kvar. Den var basen för enkla blandviner i Alsace och oceaner av Liebfraumilch i Rheinhessen. Den lite blommiga lätta Alsacestil som var huvudanvändningen för sorten kan idag upplevas i trevliga, lättsamma vine. Mest som kuriosa kan nämnas att det sedan några år finns en Grand Cru vingård i Alsace, Zotzenberg, som får göra ren Silvaner GC och två Grand Cru som kan använda silvaner som blanddruva. Riktigt stora silvanerviner görs och har nog alltid bara gjorts i de bästa lägena i Franken. Här finns silvaner av världsklass som röner allt större uppskattning, samtidigt som druvan i sina enkla former är på retur. Druvans relativt milda neutrala ton gör att den kan fånga upp intressanta terroir utan att störa för mycket. Det är den vanligaste förklaringen på gåtan bakom att det görs så stora viner av silvaner i Franken. En av mina favoritfirmor där är som gör magnifika silvanerviner från några av distriktets allra främsta vingårdar. För några år sedan hittade jag ett litet parti av deras Würzburger Stein Silvaner Kabinett med ca fem år på nacken. Det blev ett fantastiskt vin till den varma getosträtten, på min dotters bröllop. Enkla viner skall absolut inte lagras. Från de stora lägena i Franken med kraftigt reducerad avkastning växer de med många års lagring. TEXT: Ander Röttorp för Vinbanken, 2011