Italienskt rödvin

Italienskt rödvin

När någon säger vin från Italien så tänker de allra flest direkt på rött vin. Landet har gjort sig känt för sin bredd bland de röda vinerna. I vinhyllan kan man hitta allt från de klassiska bordsvinerna till de högkvalitativa och eftertraktade vinerna. Italien är i dag världens näst största producent av vin, och merparten av vinet man producerar är rött.

Det finns en enorm regional stolthet bland de italienska vinregionerna. Uppe i norr hittar vi kända regioner som Piemonte och Veneto som producerar några av de mer högkvalitativa vinerna. I dessa regioner hittar vi kändisar som Barolo, Barbaresco och Amarone när det kommer till italienskt rödvin. Om man rör sig lite längre ner i landet kommer man till det idylliska Toscana. De flesta har en bild av regionen som kuperad och full med vingårdar, och det stämmer till stor del. Om man är ute efter Chianti så har man kommit helt rätt. Man får dock inte glömma supertoscanare, som är viner som görs utanför de italienska vinlagarna. Klassningen är låg på vinerna, men smaken och kvalitén är betydligt högre. Här gör man viner på druvsorter som inte är så värst vanliga för regionen, och då skapar man supertoscanare.

Mellersta och södra Italien

Låt oss säga att du satt dig på det italienska snabbtåget Frecciarossa i Turin och du har just åkt förbi Florens på din resa genom Italien. Nu är du på väg till den eviga staden Rom och regionen Lazio. Det är en region som kanske inte direkt är känd för sina viner, men det finns ett antal druvsorter som trivs i det romerska klimatet och som du kan läsa mer om under fliken ”Lazio”. Resan fortsätter ner till Kampanien. När vi talar om regional stolthet så hittar man enormt mycket av det i just Kampanien. Här älskar man Taurasi, ett vin som för många är okänt i Sverige men som är betydligt kändare i södra Italien. Här kan man även få tag på viner som är odlade på Vesuvius sluttningar. Många italienska vinregioner som vi nämnt ovan är väldigt kända för italienskt rödvin, men det finns även regioner som inte riktigt nått upp i samma status men som ändå är värda att testa. Varför inte Apulien, Marche, Umbrien och Kalabrien. I Apaulien, som även är känt som landets klack på grund av sin geografiska position, hittar vi bland annat Primitivo, som är besläktad med den amerikanska druvan Zinfandel. I Kalabrien, som är landets fotspets, hittar vi den i Sverige okända druvan greco nero.

Sicilien och Sardinien

Om vi rör oss mot öarna Sicilien och Sardinien så hittar vi ett flertal välkända namn, bland annat odlas Etna Rosso vid Etnas sluttningar på Sicilien. På ön är även druvan nero d´avola väldigt känd. På Sardinien hittar vi framförallt druvan cannonau som är besläktad med grenache. Om du vill läsa mer om italienskt rött vin och de olika regionerna som finns, så kan du göra det nedan. Här hittar du allt från region till druva. Du kanske ska på en resa till Kampanien och vill veta vilket lokalt vin du ska dricka, då har du kommit till rätt plats.