Laddar annons
Historien bakom de ikoniska ränderna - Fontanafredda
4 Mar, 2024

Historien bakom de ikoniska ränderna - Fontanafredda

En faktor som spelar förvånansvärt stor roll vid ett vinval är etiketten. En av de absolut mest välkända etiketterna hör till den anrika italienska producenten Fontanafredda som gjort sig kända för sina ränder. Det många dock inte känner till är att det finns en historia om ränderna som sträcker sig över hundra år bak i tiden. 

Det blir allt mer uppenbart att fler och fler vinproducenter och importörer lägger stor vikt vid utseendet på etiketterna och flaskorna. Ofta finns det dolda budskap som handlar om ursprung, historia och druvor. Ibland väljer vissa producenter att dra ut svängarna rejält och ta i med en färgglad etikett med något roligt motiv som sticker ut. Risken med det kan dock vara att innehållet kan uppfattas som oseriöst. 

En av de mest ikoniska etiketterna på Systembolagets hyllor hör till den italienska producenten Fontanafredda från Piemonte. När vi på Vinbanken nyligen träffade vinhusets vd Roberto Bruno fick vi reda på att det finns en enorm historia bakom de välkända ränderna på etiketterna. En historia som sträcker sig hela vägen till 1800-talet.

Fontanafredda-vingård-2

Målade alla sina byggnader randiga för att sticka ut 

– Vi älskar att representera Piemonte och vinerna som vi producerar. Vi är stolta över vårt ursprung, vår historia och vi gillar att visa upp det, berättar Roberto Bruno till Vinbanken. 

Fontanafreddas första vin lanserades redan i mitten av 1850-talet. Och i Sverige har vinhuset varit representerade ändå sedan 1955 då de blev den första Barolon att nå Systembolaget. Nyligen fick de en hel del uppmärksamhet kring sitt nya boxvin som fått lovord från diverse experter och vinskribenter. Likt de flesta av vinhusets viner så har den nya boxen, som är gjord på barbera och nebbiolo, de ikoniska ränderna på sig. 

– Fontanafredda valde att måla alla sina byggnader randiga för att sticka ut och visa att byggnaderna tillhörde en kunglighet. 

Fontanfredda-vingård

En historia bakom ränderna

Faktum är att Fontanafredda grundades av Viktor Emanuel II som var det enade Italiens allra första kung. Kungen hade ett stort vinintresse och valde alltså att bilda Fontanafredda. Samtliga byggnader som tillhörde en kunglighet målades i de nu ikoniska ränderna, och de gjorde det för att sticka ut. Samma ränder syns nu även på de allra flesta vinerna som Fontanafredda producerar. 

– Det finns en historia bakom ränderna. Det finns en berättelse bakom vinet. Vi gör vinet på de druvorna som vi känner till bäst, och vi gör det enligt samma stil som vi alltid gjort vin på. Vi uttrycker potentialen och rikedomen i vinerna, och vi har aldrig velat förändra vår stil. Vi vill få folk att inse vad Piemonte erbjuder, avslutar Roberto Bruno. 

Tips på senaste "randiga vinet" hos Systembolaget