Starkvin

Starkvinernas breda och intressanta värld är ofta förbisedd och aningen bortglömd i Sverige. Här delar vi med oss av vår kunskap kring starkvin och det du behöver veta om den här intressanta kategorin. 

Vad är egentligen starkvin? Jo, det är helt vanligt vin som man sedan tillsatt sprit i för att höja alkoholhalten och få till dess karaktär. Det man dock böra känna till är att spriten man tillsätter när man skapar starkvin är druvsprit.

Vilka typer av starkvin finns det?

De tre mest kända typerna av starkvin är utan tvekan portvin, madeira och sherry, där alla tre bjuder på helt olika karaktär och görs på olika sätt. Portvin kommer alltid från norra Portugal, och som namnet antyder är det i närheten av hamnstaden Porto som vinet har sitt ursprung. Madeira kommer från den portugisiska atlantön med samma namn, som för övrigt är känd som fotbollsspelaren Cristiano Ronaldos födelseplats. Sherry kommer från Andalusien i södra Spanien och har en enorm historia och betydelse för övrig vinproduktion. 

Vilken typ av mat passar starkvin till?

Starkvin är ett alldeles utmärkt alternativ när det vankas middag eller snacks. Det finns få kombinationer som är lika lyckade som den mellan portvin och blåmögelost. När det kommer till sherry så används olika typer av sherry till olika typer av såser, men vissa typer passar också till chark och ost. De söta varianterna av Madeira passar till desserter som är lite rikare på nötter och choklad. 

Här nedan kan du se en digital vinprovning där Jozo Glavas och Camilla Forslund går igenom olika typer av starkviner och vad som passar till dessa typer av viner. 

Drycker inom Starkvin