Laddar annons
Portvin kämpar mot fördomar – nu ska hantverket lyftas fram
18 Dec, 2025

Portvin kämpar mot fördomar – nu ska hantverket lyftas fram

Det finns få viner som definierar begreppen hantverk och historia lika mycket som portvin gör. Ändå är det en kategori som de senaste decennierna tampats med sviktande popularitet och ett förlegat rykte. 

  • Fonseca Crusted Port

    Fonseca Crusted Port

    portugalPortugal
    750 ml
    19.5%

    En tillgänglig och lätt kryddig crusted port med tydliga fat, mörka plommon, solmogna blåbär, hasselnötter, lila blommor och svartpeppar i doften. I slutet kommer den mörka kompakta chokladen fram som i kombination med den trevliga lila blommiga tonen och svartpepparn skapar en snygg ryggrad i vinet. Både syran och strukturen finns här, och detta är ett väldigt bra exempel på ett riktigt bra portvin. 

    249 kr

I norra Portugal, i staden Porto, sveper historiens vindar in över hamnen. Det är här som portvinerna dominerat i flera hundra års tid. En gång i tiden var det här en central punkt inom vinvärlden. De starka, söta vinerna hade ett enormt rykte. Alla ville ta del av dem. I dag verkligheten en helt annan. Även om det finns flera olika typer av portvin så är det en dryck som för det mesta möts av en fördomar i stil med; ”Är det inte bara gamlingar som dricker portvin?”.  Det finns utmaningar, stora utmaningar, att få fler att upptäcka portvin och hantverket bakom vinerna, det menar Jorge Ramos som arbetar hos det ansedda portvinshuset Fonseca. 

– Allt handlar om kommunikation. Man måste få folk att inse vilket arbete som ligger bakom portvin och att det faktiskt är viner som passar till många olika tillfällen. Jag personligen har alltid en flaska tawny port i kylen, berättar Jorge Ramos. 

"Vi ska egentligen bara prata om ruby port och tawny port"

Fonseca är just nu aktuella med ett nytt portvin på den fasta hyllan på Systembolaget, en Crusted Port som buteljerade 2017 och som lanserades 1 december. Enligt Jorge Ramos så behöver man bland porthusen även gå tillbaka till att göra portvin enklare när det kommer till hur man pratar om dem.

– Vi ska egentligen bara prata om ruby port och tawny port. I grunden finns bara två kategorier, sen kan man såklart dela in dem i flera kategorier. Men för att förenkla för de som tycker att port är något svårt och förvirrande så borde vi alltid utgå från dessa två kategorier. 

Just Fonsecas Crusted Port tillhör den så kallade ruby-stilen. Man har blandat flera olika årgångar av ofiltrerad ruby port för att skapa det här vinet, som alltså utvecklar ”crust”, det vill säga fällning, då det är ofiltrerat. I det här fallet har man låtit vinet ligga i fyra år på fat och sedan tre år på flaska.

Portvin
Fonsecas nya Crusted Port lanserades 1 december i det fasta sortimentet.

– Jag tycker det är ett bra exempel på hur en bra och prisvärd port ska vara. Man måste inte alltid prata om dyr Vintage Port när man pratar om portvin. Jag tror att det avskräcker lite också. För det är långt ifrån bara äldre personer som uppskattar port i Portugal, även om det finns utmaningar världen över. 

Portvin kan användas på flera olika sätt

Det många kanske inte inser är den enorma mängden portvin som fortsatt produceras. Hela 120 miljoner flaskor skapas varje år, och vinet är än i dag omåttligt populärt i flera länder. I Sverige i dag finns det ett 20-tal portviner på den fasta hyllan, och bland dessa går att upptäcka en rad olika stilar. 

– Sedan tycker jag också att vi borde prata mer om hur mycket man kan göra med portvin. I dag har vi bland annat en hemsida där vi helt och hållet delar med oss av cocktails som man kan göra med portvin. Jag tror inte många inser vilken bredd som finns i dessa viner, fortsätter Jorge Ramos. 

En annan faktor som många konsumenter och vindrickare inte inser är vilket hantverk som faktiskt ligger bakom vinerna. När vi sitter och testar oss igenom Fonsecas olika portviner pratar Jorge Ramos med inlevelse om både hur druvorna fotstampas, hur man väljer druvor från varje enskild vingård, hur själva processen går till och vilken druvsprit som går in i varje enskilt portvin. Det är mycket information, men det visar även hur otroligt många saker som faktiskt spelar in i att göra ett portvin. Och det handlar inte enbart om Vintage Port utan även om lite enklare portviner. Det är ett hantverk. 

"Det är ett hantverk med en lång historia"

– Och det är något vi försöker visa genom vinerna. Jag har ofta stött på människor som säger att de inte gillar portvin, men varje gång de testar ett portvin så blir de alltid imponerade. Det finns stora fördomar om port, att man bara dricker det under julen och att det bara är äldre personer som gör det. Men när yngre personer för möjlighet att göra det så fastnar de. 

– Det handlar som sagt om att fortsätta kommunicera och sprida ordet. Portvin är inte bara en typ av vin. Du kan använda det i drinkar, du kan ha det till dessert och det kan till och med vara själva desserten. Det är ett hantverk med en lång historia, avslutar Jorge Ramos.