kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974

Ostprovning

Att prova ost är spännande. Utgångspunkten i en ostprovning grundar sig på ett urval olika ostar ur de sex ost familjerna vilket ger ost-stil-typer som grundar sig på tillverkningssättet mer än vilken mjölksorten är. Det inte sagt att koost inte skiljer sig från getost. Grundprincipen för tillverkningen har alla ostar gemensamt oavsett vilken grundtyp av ost det är. Viktigt i detta sammanhang är att påpeka att hela tillverkningsförloppet kan delas upp i två distinkt olika faser, tillverkning och lagring. Denna kunskap och mycket mer vill vi att en ostprovning ska ge sina deltagare, förutom en strålande smakupplevelse.

Att vinet får osten att sjunga är lika sant idag som det var då uttrycket myntades på 1800-talet och att prova ost med vin (kombinations-provning) är en strålande aktivitet. Och för deltagaren som väljer bort alkohol finns alkoholfria alternativ att välja från.

Och hur var det nu, om opastöriserad eller pastöriserad ost är det bästa valet och i så fall, varför.  Eller spelar ursprung som att osten är av fransk, spansk eller svensk produktion roll. Och vad menas med gårdsproduktion, specialutgåva eller ekologisk produktion?

Vilken smak, stil eller typ av ost som än presenteras lovar denna provning inget annat än fantastiska smakupplevelser. Som bäst är provningen i kombination till vin eller är det till starkvin, öl eller sprit som calvados…..

Kontakta mig, Elke Jung, om du är intresserad av en ost- eller ost & vinprovning.