italien

Umbrien

Italien

Umbrien

Regionen Umbrien ligger i centrala Italien och är välkänd för sina många pittoreska byar och den starka lokala vinproduktionen.

Druvor som sangrantino och grechetto är långt ifrån de mest välkända italienska druvsorterna, men i regionen Umbrien är de lite av regionens stolthet. Bland de pittoreska städerna Montefalco och Orvieto odlas dessa druvor i stor utsträckning och de utgör en stor del av regionen vinproduktion. Även om Umbrien är långt ifrån den största vinregionen i Italien så produceras här två viner med DOCG-status. Det ena är just rödvinet Montefalco Sangrantino DOCG som produceras i närheten av staden med samma namn. Det andra är Torgiano Rosso Riserva DOCG som främst görs på den välkända druvan sangiovese. När det kommer till vitt vin från Umbrien så är det ovan nämnda grechetto som är regionens stolthet. Druvan utgör merparten av vinet Orvieto DOC som produceras i närheten av staden Orvieto. Utöver ovan nämnda druvor och viner så odlas det i regionen även trebbiano, merlot, malvasia och gamay i relativt hög utsträckning. Den största staden i Umbrien är Perugia, som ligger i vindistriktet Colli Altotiberini där det produceras allt från röda till vita och mousserande viner. Just variationen av druvor och viner är något som är unikt för regionen. Här finns inte en druva som står för den största delen av produktionen. Här här det snarare flera druvor som får dela på rampljuset, och på så sätt skapas det en variation när det kommer till vilken typ av viner som produceras i regionen. Den här variationen går även att hitta när det kommer till vin från Umbrien på Systembolaget. Även om de flesta vinerna är i beställningssortimentet så finns det ett relativt stort utbud av viner från regionen på Systembolagets hyllor. Det vanligaste vinet i Sverige är Montefalco Sangrantino.
Kända druvor: Sangrantino, grechetto, malvasia, trebbiano, sangiovese, merlot, gamay Kända viner: Montefalco Sangrantino DOCG