


I Bäst i test vecka 46 laddar vi upp med ett tungt artilleri av druvan sagrantino från den vackra italienska regionen Umbrien.
I det gröna Umbrien i centrala Italien ligger byn med det sagolikt vackra namnet Montefalco. Så mycket ”monte” är det egentligen inte men en ansenlig kulle kvalificerar det in som. Området kring Montefalco är fantastiskt vackert och ganska sparsamt besökt av turister trots att Asissi ligger alldeles i närheten med kloster och katedral uppfört av franciskanermunkar på 1200-talet. Den muromgärdade och välbevarade medeltida byn Spello hör till Italiens bäst bevarade medeltida byar och har en svårslagen gullighetssfaktor, men även kringliggande byar som Bevagna och själva Montefalco är också värda att besöka. Förutom bra viner är området också känt för sin olivolja och sina tryfflar.
Vi har skrivit om de vinerna tidigare men en stor skillnad är att nu finns även Caprai Collepiano Montefalco Sagrantino i BS. Tidigare krävdes en privatimport för att beställa detta vin.
Sagrantino är en speciell druva på många sätt. Den har en lång historia och omnämns första gången i skrift på 1500-talet. Sannolikt har den en bakgrund som går mycket längre tillbaka än så. Det är också den druvan som naturligt innehåller mest tanniner samtidigt som druvskalet är kraftigt och ger mycket färg. Vinerna blir mörka, stora, tanninspäckade och kraftfulla. Det är en av anledningarna till att producenter gärna blandar sagrantino med andra druvsorter. Basvinerna görs ofta med en stor andel sangiovese och merlot. Enligt många är den kraftiga karaktären något som gör att vinerna kan lagras länge. För mig stämmer inte det fullt ut. Till skillnad från många andra druvsorter utvecklas frukten i sagrantino ganska fort vilket gör att gör de ganska snabbt utvecklar aromer av höstskog, hummus och jord – jag ser gärna att lite piggare frukt lever kvar i vinet och dricker därför hellre ett sagrantinobaserat vin med en något kortare lagringstid. Därmed inte sagt att viner inte går att lagra länge. Men då blir det ett helt annat vin med betydligt mer utvecklad frukt. Collepiano är det enda vinet bland dessa fyra som är gjort på 100% sagrantino. Vill man ha lite piggare frukt dricks det bäst inom 10-12 år. Under alla omständigheter är sagrantino en fantastisk druva, speciellt för de av oss som gillar stora smakrika och rustika viner med tydliga tanniner. Matmässigt passar vinerna till rätter med grill- eller stekyta- men även till svampbaserade rätter.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Arnaldo Caprai byggde under 60- och 70-talen upp en förmögenhet som entreprenör i textilindustrin. 1971 köpte han en lantegendom i närheten av byn Montefalco. På egendomen planterades sangiovese, cabernet sauvignon, merlot och ett litet bestånd av den lokala druvan sagrantino di montefalco som vid den här tiden var näst intill utrotad. På 90-talet blev Arnaldos viner uppmärksammade och fick hängivna följare runtom i världen. 1989 tog Arnaldos som, Franco Caprai, över ansvaret för företaget. Franco har likt sin far ett tydligt fokus på kvalitet, vilket ändå inte hindrar vinerna i de lägre prisklasserna att klättra över tröskeln till fyndnivå. Arnaldo Caprai importeras av Vinunic.
Familjen Lunelli är verksamma som vinproducenter i tre regioner i Italien. Det började på 1950-talet då familjen tog över varumärket Ferrari. PÅ 80-talet och i slutet på 90-talet utvidgades företaget med fler egendomar i Trentino och i Toscana. Sedan 2001 äger man även en egendom i Umbrien, Tenuta Castelbuono, där dagens vin tillverkas, . Druvorna kommer från den charmiga lilla byn Bevagna och från Montefalco. Vingårdarna är ekologiskt certifierade. Ziggurat importeras av Ward Wines.
Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montefalco i Umbrien mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana. Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Området präglas av böljande kullar med härlig grönska och runt Montefalco ligger flera fantastiska små muromgärdade medeltida byar som ännu inte är invaderade av annat än Italienska turister. Förutom vin är området också ursprung för fantastisk olivolja och tryffel. Antonelli äger 170 hektar planterat med vin, olivlundar och skogspartier. Tidigt insåg Antonelli att ekologisk odling är framtiden och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade. För familjen Antonelli har det alltid varit naturligt att odla giftfritt och man är ett föredöme i Montefalco där flera kollegor vill praktisera på Antonelli för att lära sig mer om eko-jordbruk. Antonelli San Marco importeras av Vintedge.