Bäst i test vecka 46 - tungt artilleri av sagrantino från Umbrien
I Bäst i test vecka 46 laddar vi upp med ett tungt artilleri av druvan sagrantino från den vackra italienska regionen Umbrien.
I det gröna Umbrien i centrala Italien ligger byn med det sagolikt vackra namnet Montefalco. Så mycket ”monte” är det egentligen inte men en ansenlig kulle kvalificerar det in som. Området kring Montefalco är fantastiskt vackert och ganska sparsamt besökt av turister trots att Asissi ligger alldeles i närheten med kloster och katedral uppfört av franciskanermunkar på 1200-talet. Den muromgärdade och välbevarade medeltida byn Spello hör till Italiens bäst bevarade medeltida byar och har en svårslagen gullighetssfaktor, men även kringliggande byar som Bevagna och själva Montefalco är också värda att besöka. Förutom bra viner är området också känt för sin olivolja och sina tryfflar.
Vi har skrivit om de vinerna tidigare men en stor skillnad är att nu finns även Caprai Collepiano Montefalco Sagrantino i BS. Tidigare krävdes en privatimport för att beställa detta vin.
Sagrantino är en speciell druva på många sätt. Den har en lång historia och omnämns första gången i skrift på 1500-talet. Sannolikt har den en bakgrund som går mycket längre tillbaka än så. Det är också den druvan som naturligt innehåller mest tanniner samtidigt som druvskalet är kraftigt och ger mycket färg. Vinerna blir mörka, stora, tanninspäckade och kraftfulla. Det är en av anledningarna till att producenter gärna blandar sagrantino med andra druvsorter. Basvinerna görs ofta med en stor andel sangiovese och merlot. Enligt många är den kraftiga karaktären något som gör att vinerna kan lagras länge. För mig stämmer inte det fullt ut. Till skillnad från många andra druvsorter utvecklas frukten i sagrantino ganska fort vilket gör att gör de ganska snabbt utvecklar aromer av höstskog, hummus och jord – jag ser gärna att lite piggare frukt lever kvar i vinet och dricker därför hellre ett sagrantinobaserat vin med en något kortare lagringstid. Därmed inte sagt att viner inte går att lagra länge. Men då blir det ett helt annat vin med betydligt mer utvecklad frukt. Collepiano är det enda vinet bland dessa fyra som är gjort på 100% sagrantino. Vill man ha lite piggare frukt dricks det bäst inom 10-12 år. Under alla omständigheter är sagrantino en fantastisk druva, speciellt för de av oss som gillar stora smakrika och rustika viner med tydliga tanniner. Matmässigt passar vinerna till rätter med grill- eller stekyta- men även till svampbaserade rätter.
Detta är Bäst i test
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Bäst i test vecka 46 - tungt artilleri av sagrantino från Umbrien
- 2021En av årets mörkt rödskimrande höjdpunkter och nivån är där den brukar – på topp. En prishöjning på dryga 10% som vi inte ska säga något om för det här vinet är mer än värt pengarna och är ändå långt förbi gränsen till fyndmarkeringen. Dovt mörkbärig doft med mogen frukt av björnbär, plommon, lakrits, violer, mörka körsbär, tjära och fat. Smaken är fyllig och rustik med choklad, kaffe, lagerblad och fin syra. Servera till en mustig höstgryta med vilt och nyplockad svamp. Drick 24-28. Ett mastodontsläpp på 18 600 flaskor
Collepiano Montefalco Sagrantino
2019Stor doft med dov mörkröd frukt med björnbär, tobak, choklad, svartpeppar, nejlika, torkade örter och fat. Djup kraftfull och karaktärsfull smak med läder, tobak, mörka körsbär, lakrits, kryddor, torra och lite kantiga tanniner som dock inte på något plan är avskräckande utan passar in i vinets smakbild. Visserligen en smula rustikt men så är det med druvan och vinet är verkligen störthäftigt. Drick 24-32. Drick till grillat viltkött eller en mustig höstgryta. Gjort på 100% sagrantino, lagrat i 22 månader på franska ekfat.
Arnaldo Caprai byggde under 60- och 70-talen upp en förmögenhet som entreprenör i textilindustrin. 1971 köpte han en lantegendom i närheten av byn Montefalco. På egendomen planterades sangiovese, cabernet sauvignon, merlot och ett litet bestånd av den lokala druvan sagrantino di montefalco som vid den här tiden var näst intill utrotad. På 90-talet blev Arnaldos viner uppmärksammade och fick hängivna följare runtom i världen. 1989 tog Arnaldos som, Franco Caprai, över ansvaret för företaget. Franco har likt sin far ett tydligt fokus på kvalitet, vilket ändå inte hindrar vinerna i de lägre prisklasserna att klättra över tröskeln till fyndnivå. Arnaldo Caprai importeras av Vinunic.
Ziggurat Montefalco Rosso
2022Mörkröd, aromatisk och djup frukt med violer, mörka körsbär, björnbär, kryddnejlika, en lätt ton av fat, bra syra och koncentration. Ett smakrikt vin som får lite elegans av en stor andel sangiovese och tanniner och djup av sagrantino. Därutöver kompletteras blandningen av 15% merlot och cabernet. Servera till flankstek med ugnsbakade rotsaker. Drick 24-29.
Familjen Lunelli är verksamma som vinproducenter i tre regioner i Italien. Det började på 1950-talet då familjen tog över varumärket Ferrari. PÅ 80-talet och i slutet på 90-talet utvidgades företaget med fler egendomar i Trentino och i Toscana. Sedan 2001 äger man även en egendom i Umbrien, Tenuta Castelbuono, där dagens vin tillverkas, . Druvorna kommer från den charmiga lilla byn Bevagna och från Montefalco. Vingårdarna är ekologiskt certifierade. Ziggurat importeras av Ward Wines.
Montefalco Rosso Antonelli
2020Laddad mörkröd frukt med björnbär, mörka körsbär, salvia, kryddor, kakao och fat. Smaken är tät och rik med tjära, tobak, kaffe, torra tanniner, fat och en fin struktur. Lufta rejält. Ett mycket prisvärt vin som passar till allt från grillen. Vinet är gjort på en blandning av sangiovese, sagrantino och montepulciano. Drick 24-28.
Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montefalco i Umbrien mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana. Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Området präglas av böljande kullar med härlig grönska och runt Montefalco ligger flera fantastiska små muromgärdade medeltida byar som ännu inte är invaderade av annat än Italienska turister. Förutom vin är området också ursprung för fantastisk olivolja och tryffel. Antonelli äger 170 hektar planterat med vin, olivlundar och skogspartier. Tidigt insåg Antonelli att ekologisk odling är framtiden och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade. För familjen Antonelli har det alltid varit naturligt att odla giftfritt och man är ett föredöme i Montefalco där flera kollegor vill praktisera på Antonelli för att lära sig mer om eko-jordbruk. Antonelli San Marco importeras av Vintedge.