tyskland

Ahr

Tyskland

Ahr

Om tysk pinot noir, eller spätburgunder som man säger i Tyskland, har en speciell plats i ditt hjärta så kommer Ahrdalen, Tysklands lilla pittoreska rödvins-region, helt klart charma ditt hjärta!

Det är inte den mest uppmärksammade regionen i Tyskland men dom som vet, vet att det i Ahr görs utmärkta röda viner i en smal vacker dal längs med floden.

Ahr vindistrikt

Västerut från floden Rhen så slingrar sig en liten biflod, en bit över Mosel som heter Ahr. Så längs med denna flod sträcker sig Ahrdalen som är en av Tysklands minsta vinregioner med sina dryga 500 hektar vinodling. Ahrdalen är 1.5 mil lång och är belägen mellan städerna Altenahr och Neuenahr-Ahrweiler med en vacker natur, små byar och branta sluttningar.

Ahr vin

Ungefär 80 procent av vinproduktionen står för rödvin vilket skiljer sig från de resterande vinregionerna i Tyskland där vitt vin dominerar. Spätburgunder är den mest odlade blå druvan och mest odlade druvan generellt och Riesling är den mest odlade vita druvan. Men vad gör Spätburgunder så speciellt just från Ahr? Denna lilla vinregion som ligger mellan breddgraderna 50-51 har fått stå ut med mycket fördomar om att producera rött vin i en vinregion så nordlig. Precis som i övriga vinregioner i Tyskland så är klimatet kanske inte det mest optimala för blå druvor, men Ahr är väldigt speciellt med ett fantastiskt mikroklimat. De branta sluttningarna där vingårdarna är belägna får ett skydd från kalla vindar samtidigt som floden reflekterar solljus och ger extra solexponering. Skiffer som delvis är jordmånen här, är inte bara fantastisk i kombination med Pinot Noir, utan lagrar även värme under dagen precis som dalen själv värms upp under dagen och varmluften stiger på kvällarna. De bästa vingårdarna får till och med ännu bättre solexponering då sluttningarna ligger i söderläge.

Ahr druvor

Den röda druvan som dominerar är Spätburgunder och bland de vita är Riesling. Andra vita druvor är den tyska druvan Müller-Thurgau, Pinot Gris, och Pinot Blanc. De resterande blå druvorna som odlar här är Portugieser, Frühburgunder (Pinot Noir, Précoce), som är en mörk blå druva och en klon av Pinot Noir som mognar tidigt.

Ahr jordmån

Ahr har en mycket intressant jordmån med lössjord, skiffer och vulkanlera.

Ahr vitt vin

Majoriteten av de vita vinet är gjort på Riesling, och är för mestadels lätta, friska och torra. Det har funnits en större produktion av vitt vin innan i Ahr, men de andra vinregionerna gjorde det bättre och i samband med vetenskapen om hur bra rödvin man kan göra här så har det mindre vitt vin här.

Ahr rödvin

I Ahr dominerar röda viner och här är majoriteten gjort på Spätburgunder och ger ljusa, lätta viner med en pigg syra. Mikroklimatet i Ahr gör att det går att göra mycket kvalitativt vin på blå druvor och få en tillräcklig mognad, trots att Ahr är beläget nordligt i Europa.

Ahr systembolaget

systembolagets hemsida så finns det bara ett par stycken röda viner från Ahr samt en rosé. Men det kan vara värt att hålla koll på tillfälliga sortimentet-släppen.