Älggryta
120 minuter
Medel
26 ingredienser
Mustig älggryta smaksatt med rödvin, timjan och enbär. Ta vara på det goda viltköttet vi har i skogarna och gör en fantastisk middag, denna gryta passar perfekt till festbjudningen eller när man vill lyxa till vardagen.
Ingredienser
Ingredienser för 6 personer
Gryta
1 kg
älgkött
högrev eller stek
2 st
gul lök
3 st
morötter
3 st
selleri
stjälkar
3 st
vitlöksklyftor
0.5 kruka
timjan
8 st
enbär
torkade
3 st
lagerblad
3 dl
vin
rött
2 dl
viltfond
1 dl
vatten
1 msk
svartvinbärsgelé
2 dl
vispgrädde
1 msk
rödvinsvinäger
salt, svartpeppar & vitpeppar
Potatispuré
700 g
potatis
mjölig
25 g
smör
1.5 dl
mjölk
0.5 st
muskotnöt
finriven
salt & vitpeppar
Syrlig sallad
250 g
cornichoner
250 g
syltlök
1 st
rödlök
0.5 kruka
timjan
1 msk
olivolja
salt & svartpeppar
Ingredienser för 6 personer
Gryta
1 kg
älgkött
högrev eller stek
2 st
gul lök
3 st
morötter
3 st
selleri
stjälkar
3 st
vitlöksklyftor
0.5 kruka
timjan
8 st
enbär
torkade
3 st
lagerblad
3 dl
vin
rött
2 dl
viltfond
1 dl
vatten
1 msk
svartvinbärsgelé
2 dl
vispgrädde
1 msk
rödvinsvinäger
salt, svartpeppar & vitpeppar
Potatispuré
700 g
potatis
mjölig
25 g
smör
1.5 dl
mjölk
0.5 st
muskotnöt
finriven
salt & vitpeppar
Syrlig sallad
250 g
cornichoner
250 g
syltlök
1 st
rödlök
0.5 kruka
timjan
1 msk
olivolja
salt & svartpeppar
Gör så här
1
Börja med att tärna ner älgköttet i mindre bitar. Krydda sedan ordentligt med
salt, svartpeppar och vitpeppar. Bryt så det får fin färg och lägg sedan åt
sidan.
2
Dela ned lök, vitlök, morot och selleri. Bryn i samma gryta som köttet varit i.
Gå i med finhackad timjan.
3
Lägg ned köttet igen när grönsakerna mjuknat lite. Häll på rödvin och fond. Gå
även i med enbär, lagerblad och svartvinbärsgelé. Låt sedan koka i minst 1
timme tills köttet blivit mjukt.
4
Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av sig.
Pressa sedan genom en finmaskig sil för att få en len potatispuré. Smaka upp
med smör, mjölk, salt, vitpeppar och riven muskotnöt.
5
Finhacka cornichoner, syltlök, rödlök och timjan. Blanda ihop med olivolja, salt
och svartpeppar.
6
Sista 20 minuterna av grytan så går du i med vispgrädde och smakar upp med
extra salt, svartpeppar och rödvinsvinäger.
7
Servera tillsammans med den syrliga salladen, smaklig måltid!