Ångad torsk med morotspuré och vitvinssås
40 minuter
Medel
21 ingredienser
Ångad torsk med morotspuré och vitvinssås är en lyxig och smakrik rätt som går enkelt att förbereda och laga.

Ingredienser
Ingredienser för 2 personer
Fisk
2 st
Torskfiléer
1 st
Knippe dill
20 g
Smör
4 st
Vitpepparkorn
Vatten
Salt
Morotspuré
4 st
Morötter
0.5 st
Vitlöksklyfta
15 g
Smör
0.5 dl
Grädde
Salt & Svartpeppar
Sås
1 st
Schalottenlök
2 st
Lagerblad
2 st
Vitpepparkorn
2 dl
Vitt vin
1 dl
Skaldjursfond
2 dl
Grädde
Salt
Servering
Kokt potatis
Gurka
Dill
Ingredienser för 2 personer
Fisk
2 st
Torskfiléer
1 st
Knippe dill
20 g
Smör
4 st
Vitpepparkorn
Vatten
Salt
Morotspuré
4 st
Morötter
0.5 st
Vitlöksklyfta
15 g
Smör
0.5 dl
Grädde
Salt & Svartpeppar
Sås
1 st
Schalottenlök
2 st
Lagerblad
2 st
Vitpepparkorn
2 dl
Vitt vin
1 dl
Skaldjursfond
2 dl
Grädde
Salt
Servering
Kokt potatis
Gurka
Dill
Gör så här
1
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Ta en djup form och lägg ner dillkvistar, smör och vitpepparkorn. Täck med vatten och lägg ett galler ovanpå. Salt torsken och lägg den på gallret. Tillaga i ugnen i 15 – 20 minuter på 120 grader.
2
Skala morötterna och skär ner i mindre bitar. Koka tills de är mjuka och lätta att mixa. Mixa morötterna tillsammans med smör, vitlök, grädde, salt och svartpeppar till en slät pure.
3
Hacka schalottenlöken grovt och låt bli mjuk i en kastrull med lite rapsolja. Tillsätt vitt vin, vitpeppar och lagerblad, låt reducera. När vinet reducerat ner till hälften så tillsätter du fonden samt grädde. Låt sedan såsen sjuda på medelhög värme tills smakerna har satt sig. Sila då av såsen och smaka upp den med lite salt.
4
Servera på en tallrik med morotspuré i botten, sedan potatis och färsk gurka. Servera fisken ovanpå med en stor sked sås och några dillkvistar, smaklig måltid.