Coq au vin på kyckling med potatispuré
50 minuter
Svår
19 ingredienser
Recept på coq au vin på kyckling. En minst lika god variant som när man använder tupp, som man egentligen ska.

Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Coq au vin
1 st
Kyckling
(hel)
1 dl
Vetemjöl
5 st
Lökar
(små)
3 st
Morätter
3 st
Vitlöksklyftor
8 st
Champinjoner
(små)
150 g
Varmrökt sidfläsk
1 msk
Tomatpuré
1 kruka
Timjan
3 st
Lagerblad
0.5 l
Rött vin
2 dl
Hönsbuljong
4 cl
Cognac
Salt & svartpeppar
Potatispuré
600 g
Mjölig potatis
2 dl
Mjölk
25 g
Smör
Riven muskotnöt
Salt & svartpeppar
Ingredienser för 4 personer
Coq au vin
1 st
Kyckling
(hel)
1 dl
Vetemjöl
5 st
Lökar
(små)
3 st
Morätter
3 st
Vitlöksklyftor
8 st
Champinjoner
(små)
150 g
Varmrökt sidfläsk
1 msk
Tomatpuré
1 kruka
Timjan
3 st
Lagerblad
0.5 l
Rött vin
2 dl
Hönsbuljong
4 cl
Cognac
Salt & svartpeppar
Potatispuré
600 g
Mjölig potatis
2 dl
Mjölk
25 g
Smör
Riven muskotnöt
Salt & svartpeppar
Gör så här
1
Börja med att stycka kycklingen och pudra alla delarna i ett tunt lager vetemjöl. Behåll skinnet på, det ger god smak.
2
Bryn kycklingen i smör och rapsolja tills dem får en fin gyllene yta. Samtidigt kan du dela ner lök, vitlök, morötter och svamp.
3
Bryn grönsakerna i en stor gryta. När dem fått lite färg tillsätter du kycklingen samt tomatpuré. Gå i med timjan, lagerblad, rött vin samt hönsbuljong.
4
I stekpannan där kycklingen stektes steker du tärnat fläsk. När det blivit lite knaprigt flamberar du med en skvätt cognac. Tillsätt sedan i grytan och låt den koka under lock i 2 timmar.
5
Skala och koka potatisen. När dem mjuknat så mosa dem och tillsätt uppvärmd mjölk och smör. Blanda ihop förhand och smaka upp med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Servera i en djup tallrik toppad med persilja, smaklig måltid!