Fiskgratäng med fänkål och duchessepotatis

60 minuter
Medel
16 ingredienser
Fiskgratäng är den perfekta vardagsmaten som funkar likväl nygräddad som i matlådan. Idag använder jag mig av Gårdsfisks ryggbit av gårdsclarias och deras filé av rödstrimma, väldigt passande bitar i detta recept.
Fiskgratäng med fänkål och duchessepotatis

Vintips till receptet

  • Allesverloren  Chenin Blanc

    Allesverloren Chenin Blanc

    2024
    sydafrikaSydafrika
    750 ml
    13%

    När vi har en fiskgratäng av det lite fetare slaget så är chenin blanc ett alldeles utmärkt alternativ som vin. Och givetvis vänder vi oss mot en av de många bra producenterna av chenin i Sydafrika. I det här vinet så kommer du få ungdomliga och syrliga toner av pomerans och gula päron. Men du får även en tydlig smörighet, vit persika, vitpeppar och färska örter. En medelfyllig men ändå fräsch chenin som kommer passa finfint till fiskgratängen. 

    119 kr
Ingredienser för 4 personer

Gratängsås

1 st
Purjulök
1 st
Fänkål
1 st
Schalottenlök
25 g
Smör
2 msk
Vetemjöl
3 dl
Mjölk
700 g
Fisk
1 kruka
Persilja
1 kruka
Dill
Salt och svartpeppar

Duchessepotatis

800 g
Mjölig potatis
30 g
Smör
2 dl
Mjölk
3 st
Äggulor
1 tsk
Riven muskotnöt
Salt och svartpeppar

Se hur man lagar receptet

Vintips till receptet

  • Allesverloren  Chenin Blanc

    Allesverloren Chenin Blanc

    2024
    sydafrikaSydafrika
    750 ml
    13%

    När vi har en fiskgratäng av det lite fetare slaget så är chenin blanc ett alldeles utmärkt alternativ som vin. Och givetvis vänder vi oss mot en av de många bra producenterna av chenin i Sydafrika. I det här vinet så kommer du få ungdomliga och syrliga toner av pomerans och gula päron. Men du får även en tydlig smörighet, vit persika, vitpeppar och färska örter. En medelfyllig men ändå fräsch chenin som kommer passa finfint till fiskgratängen. 

    119 kr