Anka och gås

Prova vingarna i köket med anka eller gås - det är enklare än du tror.

RECEPT. Anka och gås tillhör inte vanligheterna på våra matbord. Det är synd, för köttet är mycket saftigt och smakrikt. Det är inte heller så krångligt att tillaga som man kanske tror. Gå på ett säkert kort och satsa på bröstfilé, ett konfiterat lår som bara behöver värmas upp eller helstek en anka på samma sätt som kyckling. Botanisera runt bland våra recept och vinförslag för att servera en god middag nästa gång du vill imponera.

KARAKTÄR

Både anka och gås är feta fåglar men det mesta sitter i skinnet och kring hals och rumpa. Köttet är mörkare i färgen och tack vare fettet är det mört, saftigt och smakrikare än kyckling. Vildgäss har en tydligare viltsmak än tamgåsen.

SMAKKOMPISAR TILL ANKA OCH GÅS

Syrliga och söta tillbehör bryter fint av mot det feta, därför är frukt som apelsin, äpple och plommon en bra smaksättning för båda fåglarna. Asiatiska smaker som hoisinsås eller Five Spice gifter sig fint med anka.

TILLAGNING AV ANKA OCH GÅS

Vill du undvika fettet så finns det några tricks. Ska du helstekt en fågel kan du ha den i kylen ett dygn först utan att täcka den med plast, då torkar en del av fettet bort. Ett bröst blir bäst i ugn om du först stekt bort så mycket av fettet som möjligt. Gillar du den goda smaken ska du absolut ta tillvara fettet som smält vid tillagningen. Sila av och använd den att steka exempelvis lök eller potatis i, eller stek en skiva levainbröd i det och toppa upp med köttrester från middagen dagen före.

DRYCK TILL MAT MED ANKA OCH GÅS

Till gås och anka med sälta, som rimmad eller konfiterad, passar viner med frisk syra - det upplevs mildare samtidigt som fruktigheten kommer fram. Pinot noir eller merlot är bra druvor om du väljer rött vin. Med tillbehör som apelsin eller andra frukter passar också en torr / halvtorr riesling eller gewürztraminer om du hellre dricker vitt.