Lammstek med rostad potatis och sockerärtor
90 minuter
Svår
25 ingredienser
Recept på lammstek med rostad potatis och sockerärtor, ihop med ett klipp på hur man lagar rätten samt ett vintips till maten.

Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Kött
1 kg
Lammstek
1 msk
Smör
1 st
Gul lök
1 st
Röd lök
3 st
Vitlöksklyftor
3 st
Morötter
3 st
Stjälkselleri
1 kruka
Timjan
2 dl
Rödvin
2 st
Lagerblad
Vatten
Salt & svartpeppar
Sås
4 dl
Steksky från köttet
2 dl
Grädde
1 msk
Soja
1 msk
Vitvinsvinäger
1 msk
Svartvinbärsgelé
Salt & svartpeppar
Sallad
1 st
Färska sockerärtor
(påse)
1 st
Färska haricot verts
(påse)
1 st
Rödlök
1 msk
Olivolja
1 msk
Vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar
Servering
500 g
Rostad potatis
Ingredienser för 4 personer
Kött
1 kg
Lammstek
1 msk
Smör
1 st
Gul lök
1 st
Röd lök
3 st
Vitlöksklyftor
3 st
Morötter
3 st
Stjälkselleri
1 kruka
Timjan
2 dl
Rödvin
2 st
Lagerblad
Vatten
Salt & svartpeppar
Sås
4 dl
Steksky från köttet
2 dl
Grädde
1 msk
Soja
1 msk
Vitvinsvinäger
1 msk
Svartvinbärsgelé
Salt & svartpeppar
Sallad
1 st
Färska sockerärtor
(påse)
1 st
Färska haricot verts
(påse)
1 st
Rödlök
1 msk
Olivolja
1 msk
Vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar
Servering
500 g
Rostad potatis
Gör så här
1
Börja med att binda upp lammsteken så du får en fast köttbit. Krydda sedan runt om med salt och svartpeppar. Brynt den i en gryta med lite smör och rapsolja. När du fått fin färg på alla sidor lägg den åt sidan.
2
Skala och dela ner morot, lök, vitlök och selleri i grövre bitar. Svetta grönsakerna i samma gryta som du brynt köttet i tillsammans med timjan. När grönsakerna blivit mjuka tillsätter du rödvin och köttbiten. Täck köttet med vatten och lägg ner 2 lagerblad. Låt sjuda under lock i ca 1 ½ timme tills köttet har en innertemperatur på 57 grader.
3
Dela ner fast potatis och krydda upp med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, eller tills dem fått en fin yta.
4
Skiva sockerärtorna, hericot verts och rödlök så tunt du kan, blanda runt i en skål tillsammans med olivolja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
5
När köttet är färdigt lägger du det åt sidan, sila sedan av skysåsen som är kvar i grytan. Låt sedan denna reducera till ungefär hälften återstår. När det är klart så tillsätter du grädde och smakar av med soja, vitvinsvinäger, svartvinbärsgelé, salt och svartpeppar.
6
Servera allt på ett fat tillsammans med ett gott glas vin. Smaklig måltid!