Oxfilé med råraka och grönpepparsås
45 minuter
Medel
19 ingredienser
En lyxig men lättlagad helgmiddag som passar perfekt när du ska bjuda över vännerna. Krispig råraka med den krämiga grönpepparsåsen passar perfekt med den möra filén.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Kött
600 g
oxfilé
25 g
smör
2 st
vitlöksklyftor
1 kruka
timjan
salt & svartpeppar
Råraka
400 g
fast potatis
1 msk
salt
30 g
smör
Grönpepparsås
1 st
schalottenlök
1 msk
torkad grönpeppar
1 msk
konjak
1 msk
grov senap
1 dl
kalvfond
2 dl
vispgrädde
1 msk
soja
salt & svartpeppar
Servering
1 förp
spenat
1 msk
chiliflakes
1 kruka
persilja
Ingredienser för 4 personer
Kött
600 g
oxfilé
25 g
smör
2 st
vitlöksklyftor
1 kruka
timjan
salt & svartpeppar
Råraka
400 g
fast potatis
1 msk
salt
30 g
smör
Grönpepparsås
1 st
schalottenlök
1 msk
torkad grönpeppar
1 msk
konjak
1 msk
grov senap
1 dl
kalvfond
2 dl
vispgrädde
1 msk
soja
salt & svartpeppar
Servering
1 förp
spenat
1 msk
chiliflakes
1 kruka
persilja
Gör så här
1
Dela upp köttet i fina tournedos och bind dem för att få en finare form. Krydda
med salt och svartpeppar och stek sedan på hög värme i olja.
2
Låt få fin färg på båda sidorna. Gå sedan ner med smör, vitlök, timjan och ös
köttet. Lägg på en plåt och låt vila.
3
Riv ner potatisen och lägg i en skål tillsammans med salt. Pressa sedan ur
vätskan ur potatisen.
4
Stek potatisen i mindre rårakor på medelvärme i olivolja och smör. Vänd och
låt få fin färg. Lägg sedan på en plåt och låt gå klart i ugnen på 150 grader.
5
Finhacka schalottenlök och gå ner i samma stekpanna som köttet varit i.
Krossa grönpeppar och gå ned, låt rosta lite lätt. Flambera av såsen med
konjak. Gå sedan i med kalvfond och vispgrädde. Smaka av med soja, grov
senap, salt och svartpeppar.
6
Avsluta köttet i ugnen tillsammans med potatisen. Stek spenaten i olivolja
tillsammans med chiliflakes.
7
Servera råraka i botten med köttet ovanpå. Smaklig måltid!