Renstek, palsternackspuré och rödvinssås
60 minuter
Medel
21 ingredienser
Renkött är både mört och fantastiskt smakrikt, var inte rädd för att handla detta om ni ser det i köttdisken! Ytterfilen kryddar jag upp med mortlade enbär och mycket svartpeppar, detta serveras tillsammans med en palsternackspuré och en god rödvinssås.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Kött
800 g
Renstek
Ytterfilé
1 tsk
Enbär
1 tsk
Svartpeppar
2 tsk
Salt
1 kruka
Timjan
3 st
Vitlöksklyftor
30 g
Smör
Rödvinssås
1 st
Schalottenlök
25 dl
Rödvin
2 dl
Viltfond
Utspädd
1 msk
Rödvinbärsgelé
Salt & Svartpeppar
Redning
Palsternackspuré
700 g
Palsternacka
50 g
Smör
1.5 dl
Grädde
Salt & svartpeppar
Servering
700 g
Rostad potatis
500 g
Brysselkål
2 st
Päron
100 g
Rårörda lingon
Ingredienser för 4 personer
Kött
800 g
Renstek
Ytterfilé
1 tsk
Enbär
1 tsk
Svartpeppar
2 tsk
Salt
1 kruka
Timjan
3 st
Vitlöksklyftor
30 g
Smör
Rödvinssås
1 st
Schalottenlök
25 dl
Rödvin
2 dl
Viltfond
Utspädd
1 msk
Rödvinbärsgelé
Salt & Svartpeppar
Redning
Palsternackspuré
700 g
Palsternacka
50 g
Smör
1.5 dl
Grädde
Salt & svartpeppar
Servering
700 g
Rostad potatis
500 g
Brysselkål
2 st
Päron
100 g
Rårörda lingon
Gör så här
Så gör du
1
1. Börja med att blanda ihop dem frysta lingonen med lite socker. Låt sedan stå och dra i ca 1 timme.
2
2. Rosta potatisen på 200 grader med olivolja, salt och svartpeppar på 200 grader i ca 30 minuter.
3
3. Mortla enbär med svartpeppar och salt. Skär bort senor och överflödigt fett från köttet. Krydda ordentligt med kryddblandningen och stek i lite smör och olja tills den får en fin färg. Tillsätt vitlök och timjan, ös köttet. Lägg på en plåt och låt vila.
4
4. I samma stekpanna som köttet gå ner med finhackad schalottenlök. Svetta löken och deglasera sedan med rödvin. Gå i med viltfond och smaka av med salt, svartpeppar och rödvinbärsgelé. Red av och sila.
5
5. Skala och dela ner palsternacka och koka tills mjuka. Mixa sedan tillsammans med smör, grädde.
6
6. När potatisen varit inne ca 30 minuter, slå ner ugnen till 120 grader och sätt in köttet. Låt gå tills du når 52 grader.
7
7. Skala brysselkål och dela ner, gör detsamma med päronen. Stek i lite smör. Servera pure i botten med råstekta päronen och brysselkålen. Skär upp köttet och servera ovanpå. Smaklig måltid!