Renstek, palsternackspuré och rödvinssås

60 minuter
Medel
21 ingredienser
Renkött är både mört och fantastiskt smakrikt, var inte rädd för att handla detta om ni ser det i köttdisken! Ytterfilen kryddar jag upp med mortlade enbär och mycket svartpeppar, detta serveras tillsammans med en palsternackspuré och en god rödvinssås.
Renstek, palsternackspuré och rödvinssås
Ingredienser för 4 personer

Kött

800 g
Renstek
Ytterfilé
1 tsk
Enbär
1 tsk
Svartpeppar
2 tsk
Salt
1 kruka
Timjan
3 st
Vitlöksklyftor
30 g
Smör

Rödvinssås

1 st
Schalottenlök
25 dl
Rödvin
2 dl
Viltfond
Utspädd
1 msk
Rödvinbärsgelé
Salt & Svartpeppar
Redning

Palsternackspuré

700 g
Palsternacka
50 g
Smör
1.5 dl
Grädde
Salt & svartpeppar

Servering

700 g
Rostad potatis
500 g
Brysselkål
2 st
Päron
100 g
Rårörda lingon

Se hur man lagar receptet

Vintips till receptet

  • The Golden Zin  Zinfandel

    The Golden Zin Zinfandel

    2022
    usaUSA
    750 ml
    14.5%

    Renkött är både mört och smakrikt, och med sin vilda karaktär kräver det ett vin som kan möta dess intensitet. När renytterfilé kryddas med enbär och svartpeppar skapas en smakbild som kräver ett vin med både kraft och elegans. The Golden Zin 2022 är ett ypperligt val, tack vare sin fruktiga och kryddiga karaktär. Vinets toner av mörka plommon, björnbär och kanel kompletterar den rökiga sötman i rödvinssåsen, medan de mjuka tanninerna balanserar köttets mörhet. Palsternackspuréns milda sötma möter vinets fylliga kropp, vilket skapar en harmonisk och smakrik upplevelse.