Renstek, palsternackspuré och rödvinssås

60 minuter
Medel
21 ingredienser
Renkött är både mört och fantastiskt smakrikt, var inte rädd för att handla detta om ni ser det i köttdisken! Ytterfilen kryddar jag upp med mortlade enbär och mycket svartpeppar, detta serveras tillsammans med en palsternackspuré och en god rödvinssås.
Renstek, palsternackspuré och rödvinssås
Ingredienser för 4 personer

Kött

800 g
Renstek
Ytterfilé
1 tsk
Enbär
1 tsk
Svartpeppar
2 tsk
Salt
1 kruka
Timjan
3 st
Vitlöksklyftor
30 g
Smör

Rödvinssås

1 st
Schalottenlök
25 dl
Rödvin
2 dl
Viltfond
Utspädd
1 msk
Rödvinbärsgelé
Salt & Svartpeppar
Redning

Palsternackspuré

700 g
Palsternacka
50 g
Smör
1.5 dl
Grädde
Salt & svartpeppar

Servering

700 g
Rostad potatis
500 g
Brysselkål
2 st
Päron
100 g
Rårörda lingon

Se hur man lagar receptet

Vintips till receptet

  • Zenato Ripassa Superiore

    Zenato Ripassa Superiore

    2020
    italienItalien
    750 ml
    14%

    Renstek är ett extremt smakrikt kött som går att matcha med en rad viner, beroende på tillbehör. I det här fallet när vi har både palsternackspuré och rödvinssås så satsar vi på ett elegant och lagom kraftig Ripasso-vin. Vinet kommer bjuda på små toner av torkad frukt, men även en dos av choklad och vanilj. Det är superelegant och väldigt smakrikt. Ihop med det kryddade och smakrika köttet kommer du känna hur vinet verkligen gifter sig med både rödvinssåsen och den småfeta palsternackspurén. 

    249 kr