Silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör
35 minuter
Medel
16 ingredienser
Silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör. En rätt som går snabbt att förbereda och som kommer göra succé på midsommar.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
400 g
Matjessill
500 g
Färskpotatis
1 st
Knippe rädisor
25 g
Gräslök
1 kruka
Dill
0.5 st
Limpa kavring
75 g
Smör
Sås
2 dl
Smetana
100 g
Västerbottenost
1 msk
Honung
1 msk
Vinäger
Salt & Svartpeppar
Inlagd rödlök
1 st
Rödlök
1 msk
Ättika
2 msk
Socker
3 msk
Vatten
Ingredienser för 4 personer
400 g
Matjessill
500 g
Färskpotatis
1 st
Knippe rädisor
25 g
Gräslök
1 kruka
Dill
0.5 st
Limpa kavring
75 g
Smör
Sås
2 dl
Smetana
100 g
Västerbottenost
1 msk
Honung
1 msk
Vinäger
Salt & Svartpeppar
Inlagd rödlök
1 st
Rödlök
1 msk
Ättika
2 msk
Socker
3 msk
Vatten
Gör så här
1
Tvätta potatis noggrant så allt smuts försvinner, koka den sedan i rikligt saltat vatten.
2
Skär småkuber av brödet, blanda upp med rapsolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen till de blir knapriga krutonger, 175 grader i ca 20 minuter.
3
Riv osten fint, eventuellt mixa den. Blanda tillsammans med smetana, honung, vinäger, salt och svartpeppar. Var försiktig om du använder mixer så såsen inte skär sig, det kan lätt hända.
4
Koka ihop ättika, socker och vatten. Hyvla eller skiva rödlöken tunt och slå sedan över inläggningslagen. Ställ kallt tills det är dags att servera.
5
Tvätta och dela rädisorna, finhacka gräslöken och bryn smöret.
6
Servera allt på en tallrik med sillen som huvudroll. Slå över det brynta smöret och toppa med krutongerna och färska örterna. Smaklig måltid.