Skaldjursplatå med havskräftor och två olika aioli
30 minuter
Medel
23 ingredienser
Recept på en klassisk skaldjursplatå med havskräftor, hummer och räkor, som serveras med diverse passande tillbehör.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Skaldjur
1 st
Hummer
1 kg
Räkor
8 st
Havskräftor
2 st
Citroner
Örtolja
1 kruka
Persilja
25 g
Gräslök
8 st
Basilika blad
2 dl
Neutral rapsolja
1 st
Vitlöksklyfta
Salt & svartpeppar
Majonäs
3 st
Äggulor
1 tsk
Dijon
1 tsk
Vinäger
3 dl
Rapsolja
Saffransaioli
0.5 st
Majonnäsen
0.5
Paket saffran
1 st
Vitlöksklyfta
Salt & svartpeppar
Örtaioli
0.5 st
Majonnäsen
3 msk
Örtolja
1 st
Vitlöksklyfta
Salt & svartpeppar
Servering
Bröd
Ingredienser för 4 personer
Skaldjur
1 st
Hummer
1 kg
Räkor
8 st
Havskräftor
2 st
Citroner
Örtolja
1 kruka
Persilja
25 g
Gräslök
8 st
Basilika blad
2 dl
Neutral rapsolja
1 st
Vitlöksklyfta
Salt & svartpeppar
Majonäs
3 st
Äggulor
1 tsk
Dijon
1 tsk
Vinäger
3 dl
Rapsolja
Saffransaioli
0.5 st
Majonnäsen
0.5
Paket saffran
1 st
Vitlöksklyfta
Salt & svartpeppar
Örtaioli
0.5 st
Majonnäsen
3 msk
Örtolja
1 st
Vitlöksklyfta
Salt & svartpeppar
Servering
Bröd
Gör så här
1
Börja med att vispa ihop äggulor, dijon och vinäger. Tillsätt sedan droppvis rapsolja samtidigt som di vispar tills du fått en tjock majonnäs.
2
Mixa gräslök, persilja, basilika, vitlök tillsammans med rapsolja. Ställ åt sidan.
3
I hälften av majonnäsen blandar du ner lite av örtoljan samt en extra vitlöksklyfta. Smaka av med salt, svartpeppar och lite citron. I den andra halvan blandar du i blötlagd saffran och en vitlöksklyfta. Smaka även av denna med salt, svartpeppar och citron.
4
Ta av klorna på havskräftorna. Dela kräftan rakt av och ringla över lite ört olja. Stek snabbt på hög värme. Servera på ett fat tillsammans med citron.
5
Dela hummern på mitten och lägg på ett fat fullt av is. Lägg även räkorna bredvid och några klyftor citron. Servera allt tillsammans med bröd och ett gott glas bubbel, smaklig måltid!