Smörstekt torskrygg med tomat, sparris och vitvinssås
45 minuter
Enkel
15 ingredienser
Smörstekt torskrygg med tomat, sparris och vitvinssås är rätten som passar i alla tillfällen. En fräsch och enkel rätt att göra.

Ingredienser
Ingredienser för 2 personer
Fisk
300 g
Torskrygg
1 st
Knippe grön sparris
100 g
Små tomater
1 st
Kruka basilika
1 st
Citron
Smör
Salt & svartpeppar
Vitvinssås
1 st
Schalottenlök
2 dl
Vitt vin
0.5 dl
Grönsaksfond
1 dl
Grädde
1 st
Lagerblad
4 st
Vitpepparkorn
Servering
150 g
Potatis – kokt
1 st
Fänkål – finhyvlad
Ingredienser för 2 personer
Fisk
300 g
Torskrygg
1 st
Knippe grön sparris
100 g
Små tomater
1 st
Kruka basilika
1 st
Citron
Smör
Salt & svartpeppar
Vitvinssås
1 st
Schalottenlök
2 dl
Vitt vin
0.5 dl
Grönsaksfond
1 dl
Grädde
1 st
Lagerblad
4 st
Vitpepparkorn
Servering
150 g
Potatis – kokt
1 st
Fänkål – finhyvlad
Gör så här
1
Koka potatisen i saltat vatten. Skala och hacka schalottenlöken. Låt den svettas i lite olja i en kastrull. När löken är mjuk, gå i med vin, lagerblad och vitpepparkorn. Låt reducera till hälften.
2
Salta fisken på båda sidorna. Dela tomaterna och sparris. Stek fisken på hög värme i olja och generöst med smör. Vänd fisken och gå i med basilika, ös fisken.
3
Ta ut fisken och lägg på ett fat och låt vila. Stek tomaterna och sparris i smöret som är kvar efter fisken. Tillsätt ännu mer färsk basilika. Riv över citronskal samt citronjuice. Smaka av med salt och svartpeppar.
4
Tillsätt grädde till vitvinssåsen och låt koka ner någon minut. Sila sedan av såsen och låt puttra på låg värme. Hyvla fänkålen tunt och dressa med olivolja.
5
Servera tomater, sparris och fänkål i botten. Lägg fisken ovanpå med potatisen runt om. Slå över generöst av såsen, smaklig måltid!