Steak au poivre
70 minuter
Medel
14 ingredienser
Recept på den klassiska franska rätten steak au poivre som serveras ihop med pommes frittes och en syrlig tomatsallad.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Kött
800 g
Entrecote
25 g
Smör
2 st
Vitlöksklyftor
1 kruka
Timjan
1 msk
Rapsolja
Salt & svartpeppar
Sås
2 msk
Svartpeppar
1 st
Schalottenlök
1 dl
Kalvfond
3 dl
Vispgrädde
4 cl
Cognac
Salt
Servering
700 g
Potatis
(fast till pommes)
500 g
Tomatsallad
(400 g tomater, 1 schalottenlök, 1 msk vinäger, 1 msk olivolja, basilika, salt och svartpeppar)
Ingredienser för 4 personer
Kött
800 g
Entrecote
25 g
Smör
2 st
Vitlöksklyftor
1 kruka
Timjan
1 msk
Rapsolja
Salt & svartpeppar
Sås
2 msk
Svartpeppar
1 st
Schalottenlök
1 dl
Kalvfond
3 dl
Vispgrädde
4 cl
Cognac
Salt
Servering
700 g
Potatis
(fast till pommes)
500 g
Tomatsallad
(400 g tomater, 1 schalottenlök, 1 msk vinäger, 1 msk olivolja, basilika, salt och svartpeppar)
Gör så här
1
Börja med att skala potatisen och skära ner i stavar. Skölj av så mycket stärkelse som möjligt i kallt vatten. Förfritera sedan på 170 grader tills dem blivit mjuka. Låt sedan rinna av på papper.
2
Rosta svartpeppar och finhacka schalottenlök. Salta köttbiten ordentligt och stek i en het panna tills den får fin färg. Vänd och gå i med timjan och vitlök, ös i smör. Flambera köttet i lite cognac. Lägg sedan köttet åt sidan och låt vila.
3
Stek på löken och den rostade svartpepparn i samma stekpanna som köttet. Gå i med fond, vispgrädde och låt koka ihop. Smaka av med salt och soja.
4
Skiva ner tomaterna och schalottenlök och blanda ihop med vinäger, olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
5
Fritera potatisen på 200 grader tills gyllenbruna. Låt köttet gå klart i ugnen på 175 grader tills det når en innertemperatur på 52 grader. Smaklig måltid!