Steak frites med bearnaisesås
60 minuter
Enkel
24 ingredienser
Recept på den franska klassikern Steak frites med bearnaisesås som går hem i alla lägen, oavsett tid på året. Enkelt, snabbt och smakrikt.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Kött
4 st
Entrecote
Skivor (ca 200g styck)
1 msk
Rapsolja
25 g
Smör
2 st
Vitlöksklyftor
1 kruka
Timjan
Bearnaisesås
250 g
Smör
2 st
Schalottenlök
1 st
Dragon
Kvist
8 st
Svartpepparkorn
0.5 dl
Rödvinsvinäger
0.5 dl
Vatten
3 st
Äggulor
1 msk
Dragon
Hackad (alt torkad)
1 msk
Worcestersås
Salt och svartpeppar
Pommes frites
800 g
Fast potatis
2 l
Frityrolja
Salt
Tomatsallad
250 g
Tomater
1 st
Schalottenlök
1 msk
Olivolja
1 msk
Rödvinsvinäger
1 kruka
Basilika
Salt och svartpeppar
Ingredienser för 4 personer
Kött
4 st
Entrecote
Skivor (ca 200g styck)
1 msk
Rapsolja
25 g
Smör
2 st
Vitlöksklyftor
1 kruka
Timjan
Bearnaisesås
250 g
Smör
2 st
Schalottenlök
1 st
Dragon
Kvist
8 st
Svartpepparkorn
0.5 dl
Rödvinsvinäger
0.5 dl
Vatten
3 st
Äggulor
1 msk
Dragon
Hackad (alt torkad)
1 msk
Worcestersås
Salt och svartpeppar
Pommes frites
800 g
Fast potatis
2 l
Frityrolja
Salt
Tomatsallad
250 g
Tomater
1 st
Schalottenlök
1 msk
Olivolja
1 msk
Rödvinsvinäger
1 kruka
Basilika
Salt och svartpeppar
Gör så här
1
Skala och skär potatisen i stavar. Lägg dem i en skål med kallt vatten och låt stärkelsen försvinna. Torka dem sedan ordentligt i en handduk.
2
Fritera potatisen på 150 grader i 10 minuter, lägg sedan på ett galler och ställ i kylskåpet.
3
Smält smöret på låg värme. Hacka ner schalottenlök och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, rödvinsvinäger, svartpeppar och dragon. Låt reducera till hälften.
4
Förbered tomatsalladen genom att dela ner tomater och schalottenlök. Ringla över olivolja, rödvinsvinäger, salt och svartpeppar.
5
Stek köttet på hög värme med salt och svartpeppar. Vänd och gå ner med smör, timjan och vitlök. Ös köttet och låt sedan vila. Avsluta i ugnen tills du får en innertemperatur på 52 grader.
6
Gå ner med äggulor i en kastrull tillsammans med reduktionen. Vispa på svag värme en stund tills du format ett skum, montera sedan ner smöret i tunn stråle, endast smöret och inte det vita i botten på kastrullen. När allt smör är i smakar du av med dragon, worcestersås, salt och svartpeppar.
7
Fritera potatisen på 180 grader i 3 minuter tills dem fått en gyllenbrun färg. Servera på en tallrik, smaklig måltid!