Tarte tatin med ananas
45 minuter
Enkel
8 ingredienser
Detta är en dessert gjord på smördeg och ananas. Passar perfekt till nyårsfirandet eller till julfirandet. Välj själv. En klassisk tarte tatin görs på äpplen, men den går faktiskt att göra på dem flesta sorternas frukt, idag valde jag ananas.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Tarte Tatin
1 st
Ananas
1 st
Vaniljstång
100 g
Smör
1 dl
Strösocker
0.5 dl
Ljus sirap
1 st
Smördegsrulle
Kyld
Servering
Lättvispad grädde
Florsocker
Ingredienser för 4 personer
Tarte Tatin
1 st
Ananas
1 st
Vaniljstång
100 g
Smör
1 dl
Strösocker
0.5 dl
Ljus sirap
1 st
Smördegsrulle
Kyld
Servering
Lättvispad grädde
Florsocker
Gör så här
Så gör du
1
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala ananasen och skär bort alla prickar. Dela ner i båtar. Skär även bort den hårda delen i mitten.
2
2. Smält socker i en stekpanna, tillsätt smör och sirap. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut kärnorna. Ha ner i stekpannan. Låt gå på medelvärme tills det blivit brynt.
3
3. Ta av stekpannan från värmen och lägg ner ananasen. Täck sedan med smördegen och skär av överblivna kanter. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
4
4. Vispa grädden.
5
5. Ta ut stekpannan och låt stå och svalna en stund. Vänd sedan över på ett fat och servera, smaklig måltid!