Kycklingbröst med vitlök, piri piri, tomater, grädde och vitt vin
40 minuter
Medel
17 ingredienser
TikTok-stjärnan Christopher Åström delar med sig av sitt favoritrecept till Vinbanken. Han har nästan två miljoner följare på TikTok och hans matvideos lockar tittare från hela världen.
Ingredienser
Ingredienser för 2 personer
Kyckling
2 st
Kycklingbröst
(skinnet kvar)
2 st
Sardeller i olivolja
1 st
Vitlöksklyfta
(tunt skivad)
Tunt skivad
1 st
Citron
(rivet skal)
Salt och peppar
Sås
8 st
Körsbärstomater
100 ml
Olivolja
2 st
Piri piri
(finhackade)
6 st
Vitlöksklyftor
(finhackade)
1 tsk
Tomatpuré
200 ml
Torrt vitt vin
100 ml
Vispgrädde
Salt och peppar
Serveringsförslag
Surdegsbröd
Bladpersilja, tunt strimlad
Extra virgin olivolja
Ingredienser för 2 personer
Kyckling
2 st
Kycklingbröst
(skinnet kvar)
2 st
Sardeller i olivolja
1 st
Vitlöksklyfta
(tunt skivad)
Tunt skivad
1 st
Citron
(rivet skal)
Salt och peppar
Sås
8 st
Körsbärstomater
100 ml
Olivolja
2 st
Piri piri
(finhackade)
6 st
Vitlöksklyftor
(finhackade)
1 tsk
Tomatpuré
200 ml
Torrt vitt vin
100 ml
Vispgrädde
Salt och peppar
Serveringsförslag
Surdegsbröd
Bladpersilja, tunt strimlad
Extra virgin olivolja
Gör så här
1
Skiva vitlöken tunt, skär ansjovisen i halvor och riv citronskalen. Blanda ihop och strö sedan lite salt och peppar över. Öppna upp kycklingbrösten så att de säras från sitt skinn. Placera sedan blandningen av vitlök, sardeller och citronskal mellan kycklingen och skinnet, och stäng igen. Strö sedan salt över skinnet.
2
Skär försiktigt ett kors i körsbärstomaterna blanchera dem i 15 sekunder. Ta bort dem från värmen och placera direkt i isvatten.
3
Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Placera en stekpanna på medelhögvärme och lägg i två matskedar olivolja i pannan. När oljan börjar röra på sig, lägg i kycklingen skinnsida ner. Krydda kycklingen och stek i ungefär sex minuter, eller tills att skinnet är knaprigt. Lägg sedan i 50 gram smör, finhackad vitlök och örter efter smak. Vänd på kycklingen ös på med smöret. Ta bort kycklingen och placera på ett galler, och stoppa sedan in den tills att den blir 64 grader varm på insidan.
4
Skär tomaterna i halvor och placera tillbaka stekpannan på medelhögvärme på spisen. Lägg i olivolja. När oljan värmts upp, lägg i vitlöken och piri pirin, och stek tills att du känner den stekta vitlöksdoften. Lägg i tomaterna och fräs kort. Sedan lägger du i tomatpurén och det vita vinet tills det kokar upp. Lägg sedan i vispgrädden och koka tills att såsen reducerat till ungefär 150-200 ml. Smaka av och krydda.
5
Ta bort kycklingen from ugnen och låt den vila i 10-15 minuter.
6
Skär upp kycklingen i skivor och servera med såsen, surdegsbröd, bladpersilja, Ringla sedan över lite god olivolja.