Västerbottenpaj med kantareller och gräslök
45 minuter
Medel
13 ingredienser
Nu vankas det kräftskivor och då finns det inget mer klassiskt än en god västerbottenpaj. Denna gör jag ganska traditionell men jag väljer att ha i kantareller och gräslök för att få lite textur och annan smak på den. Passar perfekt tillsammans med västerbottenosten.

Ingredienser
Ingredienser för 6 personer
Pajdeg
3 dl
vetemjöl
125 g
smör
1 tsk
salt
3 msk
vatten
Fyllning
3 st
ägg
1.5 dl
vispgrädde
1.5 dl
mjölk
300 g
västerbottenost
100 g
kantareller
20 g
gräslök
salt & svartpeppar
Garnering
1 kruka
dill
50 g
löjrom
Ingredienser för 6 personer
Pajdeg
3 dl
vetemjöl
125 g
smör
1 tsk
salt
3 msk
vatten
Fyllning
3 st
ägg
1.5 dl
vispgrädde
1.5 dl
mjölk
300 g
västerbottenost
100 g
kantareller
20 g
gräslök
salt & svartpeppar
Garnering
1 kruka
dill
50 g
löjrom
Gör så här
1
Blanda mjöl, rums tempererat smör, salt och vatten till en slät deg. Pressa ut
det till ett jämnt lager i en pajform eller springform. Nagga botten med en gaffel
och förgrädda skalet i 10–15 minuter på 175 grader.
2
Vispa ihop ägg, mjölk och vispgrädde i en bunke. Finhacka gräslöken och gå
ned i bunken tillsammans med västerbottenosten.
3
Ta ut pajdegen och låt svalna lite.
4
Riv ner kantarellerna och lägg i pajskalet, toppa med fyllningen tills du når
kanten på pajdegen och kantarellerna är täckta.
5
Grädda i ugnen i 30–40 minuter tills pajen fått en fin färg och satt sig.
6
Toppa pajen med färsk dill och löjrom, smaklig måltid!