Italiens ”champagne” – Franciacorta
Franciacorta är Italiens bästa mousserande vin. Området och vinet kan på många sätt jämföras med champagne. Gör en egen vinprovning.
Att lägga på minnet är att ursprungsbeteckningen Franciacorta även inkluderar röda och vita stilla viner. Bordsvinerna betecknas DOC Terre di Franciacorta.
Franciacorta fick den högsta kvalitetsbeteckningen, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) 1995 för mousserande vin tillverkat på samma sätt som vinerna i Champagne (det vill säga en andra jäsning på flaska). Därmed är det en av Italiens nyaste klassificerade vinområden.
Området ligger i regionen LOMBARDIET, öster om Milano och norr om Verona. På kullarna i provinsen Brescia, söder om alpsjön Iseo, ligger många små byar vilka inkluderas i beteckningen.
Området har naturligt bra förutsättningar för tillverkning av kvalitetsvin. Jordarten är morän, det vill säga stenig vilken bildats av en glaciär eller inlandsis genom en osorterad avlagring av bergmaterial, direkt från glaciäris. Således är jorden rik på mineral.
Dagstemperaturaturerna är varma och nätterna svala.
Traditionellt har de mousserande vinerna i området tillverkats av de franska sorterna chardonna och pinot noir. Bordsvinerna av pinot blanc och pinot gris. Sedan 1980-talet går utvecklingen mot bordeauxdruvor men också till burgundiska sorter och viner som närmar sig de franska ’förebilderna’ eller om man vill säga ’orginalen’.
Pinot noir tillåts bara i de mousserande vinerna, det vill säga i appellation DOCG Franciacorta.